Пређи на главни садржај

Rumunski naučnici stvorili veštačku krv

Naučnici sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, došli su do epohalnog pronalaska - stvorili su veštačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.

Rumunski stručnjaci su uspeli da stvore veštačku krv. Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi „sastav“ tela na kojima su je isprobavali, ona su krv uvek odbacivala.

Ovo je prvi put da su miševi na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dve godine veštačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posledice, piše portal 24 sata hr.


Istraživači sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, nadaju se da će veštačka krv koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva, rešiti problem nestašice krvi.

Doktor Radu Silađi Dumitresku tvrdi da će to otkriće imati uspeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

Morski crv.jpg 
„Otkriće će možda dovesti i do toga da stvorimo 'instant krv', koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u veštačku krv“, rekao je Silađi Dumitresku.


Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. godine stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.








Izvor: rts


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...