Пређи на главни садржај

Jesenje čišćenje organizma

Ako se većina ljudi pridržava samo prolećne detoksikacije organizma, jesenja detoksikacija je veoma bitna jer omogućava zdraviji ulazak u hladni period godine. 
Jesenje čišćenje organizma
Osnovna pravila za ishranu tokom jeseni su ograničenje unosa šećera, brašna, mlečnih proizvoda, alkohola što sve vodi ka smanjenju količine sluzi u organizmu. Preporučuje se ispijanje čaja od grčkog semena, jer ono otvara respiratorne puteve. Grejući začini kao što je cimet,muškatni oraščić, karanfilići podržavaju i respiratorne organe a i digestivni trakt. 

Ako želite da pristupite jesenjem čišćenju organizma možete se opredelite na primer za sokove od jesenjeg voća i povrća. Možete na primer piti voćne sokove prepodne a povrtne popodne, ali ne morate biti striktni. Naročito se preporučuje: grožđe, jabuke, rotkve, cvekla, zeleno lisnato povrće, malo citrusa. 
Ako vam presni sokovi ne prijaju možete izabrati metodu detoksikacije supama: povrće ćete vrlo kratko kuvati, blanširati i nekoliko dana jesti samo to. Možete jesti svo povrće, a uvrstite i mahunarke, kuvano koenasto povrće, tikve, neke žitarice. Ukoliko niste vegetarijanac i jedete meso i proizvode životinjskog porekla, svejedno je ovo odličan trenutak da preskočite životinjske namirnice. U lagana jela koje jedete tokom detoksikacije ne zaboravite da dodate grejuće začine kari, džindžer, cimet, muskatni oraščić, žalfija, paprika u prahu. 
Jesen je tu, pravi je momenat za detoksikaciju, znate šta treba da uradite! 



Izvor:Pharmanetwork

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...