Пређи на главни садржај

Čišćenje snega opasno za srce

Čišćenje snega može uzeti danak našem zdravlju, naročito srca.

Benimoto / Flickr.com

Američka asocijacija kardiologa ocenila je da nagla i intenzivna fizička akivnost može uvećati šanse da dobijete srčani udar. 

Stručnjaci kažu da neki ljudi nikad ne bi trebalo da se late lopate. 

“Osobe sa oboljenjima koronarne arterije ne bi trebalo da čiste sneg, ili obavljaju slične naporne poslove”, kaže dr Mark Gilinov sa Klinike u Klivlendu. 

On kaže da riziku doprinosi hladno vreme jer se tada arterije skupljaju, a povećava krvni pritisak. 

Drugi faktori rizika za infarkt su visok holesterol, bolesti arterija i starost. 

Ako prilikom aktivnosti osetite da vam nedostaje vazduha, da vam trne leva ruka ili vas bole grudi, istog trenutka posetite lekara. 

“Mnogi ljudi misle da će usled infarkta osetiti snažan, probadajući bol. Ipak, to može biti i samo osećaj pritiska. Zato, ako osetite bilo šta slično tome dok čistite sneg, odmah prestanite”, kaže dr Gilinov. 

Ako već spadate u rizičnu grupu za infarkt, ni ne pokušavajte da čistite sneg.




Izvor:b92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...