Пређи на главни садржај

Brzi a zdravi recepti

Čorba od koprive

Napravite bogatu prolećnu čorbu sa koprivom umesto zelja,spanaća ili blitve. Na molo ulja izdinstajte naseckan crni,beli,mladi luk i praziluk, dodajte strugani ili seckani krompir, šargarepu i belu zelen, pa kad sve omekša prospite sa malo brašna i aleve paprike, nalite i kad provri, dodajte što više lišća koprive.





Salata šefa kuhinje

Moderne salate, kakve se služe u vrhunskim restoranima, obavezno sadrže maslačak. Obično se premeštaju zelena, crvena salata i maslačak. Takva salata može da se začini uljem i sokom od limuna ili sirćetom, a može da joj se doda i preliv na bazi majoneza ili pavleke.

Laki tarator

Probajte da napravite tarator tako što ćete promešati jedan iseckani svež krastavac i, umesto belog luka, čitavu jednu vezu sremuša. Za jelo su dobri listovi i peteljke,pa iseckajte sve na tanka rezanca, promešajte, dodajte kiselo mleko, jogurt ili pavlaku, šta inače stavljate, i dobićete tarator veoma blagog ukusa. Nutricionisti savetuju da nikada ne solite krastavac za salatu.

Šumski ajmokac

Probajte dobri stari ajmokac na drugačiji način. Skuvajte pravu domaću supu od celog pileta, koke ili samo grudi sa kostima, meso izvadite i iščijajte ga na rezanca. Na ulju propržite brašno, nalijte sa malo supe, začinite seckanom potočarkom i dodajte meso da kratko prokuva.


Коментари

  1. Vesna, ovo je super, samo nedostaju sličice, npr. potočarke, da još više "podignu" tekst.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala,pa videću da stavim neku sliku, inače to su prepisani recepti i nije mi palo napamet da ubacim i sliku...

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...