Пређи на главни садржај

Sačuvajmo se gripa





Oduvek smo se pitali i svašta radeli kako bi izbegli ono što neke,stalno svake zime zakači a to je grip. Postoje namirnice,vežbe i napici koji sve to mogu da ublaže i jednim delom,ne kod svih jer sve zavisi od organizma,spreči.

I evo par načinakako ne biste pali u krevet i mužili se sa tom ružnom boljkom koja nas slomi i totalno uspori.

                                  

SVEŽE NAMIRNICE

Jedite što više svežih namirnica u kojima ima minerala i vitamina. Vitamini A, B6, C i minerali cink, gvožđe, selen su ključni za jačanje imunosistema. U sezoni gripa unosite dodatnu dozu dodataka ishrani, posebno vitamin C. 

BELI LUK

Beli luk je poznat po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu i može da bude odlična prevencija. Dnevno bi trebalo uzeti dva čena sirovog belog luka, a da biste izbegli užasan zadah, isecite čen na sitne komadiće i progutajte sa vodom ili sa biljnim čajem. Posle toga uzmite malo svežeg peršuna.

PEČURKE

Tu su i pečurke za koje je dokazano da povećavaju proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, što vam povećava šanse da se izborite s infekcijama. Iako su i pečurke koje se najčešće koriste kod nas takođe zdrave, preporučuje se da ih zamenite šitake ili maitake vrstom.


CRNI ČAJ

Svoj imunitet ćete ojačati i ako svako jutro započnete šoljicom crnog čaja. Istraživanje sprovedeno na Harvardu je potvrdilo zaceljujuća svojstva ovog napitka. Naime, ljudi koji su pili pet šoljica crnog čaja dnevno u periodu od dve nedelje su u organizmu imali deset puta veću dozu interferona (koji pomaže da se telo izbori protiv nazeba i virusa) od onih koji nisu pili čaj. Istraživači pretpostavljaju da zeleni čaj ima iste efekte.


VEŽBE

Dodatnu snagu vašem imunosistemu daće i redovno vežbanje. Od 30 do 60 minuta dnevno je dovoljno. Otkriveno je da ljudi koji redovno šetaju 12 nedelja imaju upola manje nazeba i upala grla od onih koji su fizički manje aktivni. Pored toga, vežbanje umanuje stres i štetne efekte koje on ima na naš odbrambeni sistem. Procenjeno je da je oko 90 odsto bolesti povezano sa stresom. Ipak, ne preterujte! Previše vežbanja može da ima kontraefekat. Ako vežbate duže od 90 minuta svakodnevno bićete podložniji virusu gripa.

SAN

Dovoljno kvalitetnog sna tokom noći je ključno za punjenje baterija, a samim tim i jačanje imunosistema. Umorno telo nema dovoljno snage da se izbori s infekcijom. Uz osam sati kvalitetnog sna, vaš organizam će biti spreman da se suoči s novim danom.

HIGIJENA

Poslednje, ali možda i najvažnije je da redovno perete ruke toplom vodom i sapunom i da izbegavate da dodirujete usta, nos i oči.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...