Пређи на главни садржај

Vodič za alergije

Mnogi ljudi pate od nekog oblika alergije.
Postoje razni lekovi koji mogu da ublaže simptome, ali ima i ljudi kojima lekovi jednostavno ne pomažu. 

U tim situacijama treba slediti ove praktične savete koji će pomoći da se kijanje, kašljanje i ostali simptomi smanje. 

Evo koji su to saveti: 

1. Presvucite se 

Prva stvar koju treba da uradite kada uđete u kuću jeste da se presvučete. Skinite odeću koju ste nosili napolju ceo dan i na kojoj se sigurno nakupio polen. 

2. Istuširajte se 

Tuširanjem i pranjem kose svakako ćete se rešiti polena koji se nakupio tokom dana. 

3. Koristite maramice i fiziološki rastvor 

Samo tuširanje možda neće biti dovoljno. Koristite fiziološki rastvor kako biste očistili oči i nos pre spavanja. Stavite na maramicu malo fiziološkog rastvora i protrljajte oči i nos. 

4. Uređaj za pročišćavanje vazduha 

Ovakav uređaj može da smanji količinu alergena koji se nalaze u vašoj kući. 

5. Održavajte hidrataciju 

Vodite računa da pijete dovoljno tečnosti kako biste održali hidrataciju tokom sezone alergija. Istraživanja su pokazala da kada ste dehidrirani, vaše telo proizvodi veću količinu histamina, što podstiče alergije. 

6. Vitamini i suplementi 

Postoji više dokaza o tome da vitamini i minerali mogu da imaju uticaj na alergije. Vitamin D i omega 3 u ribljem ulju mogu biti od velike pomoći. 

7. Okupajte svog psa 

Najbolji prijatelj čoveka ujedno može da bude njegov najveći neprijatelj, jer raznosi polen po celoj kući. 

8. Koristite vazelin 

Oko nosa možete da namažete tanak sloj vazelina kako bi „odbio“ polen i na taj način onemogućio iritacije.


Izvor: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.