Пређи на главни садржај

Suplementi koji više štete nego koriste

Od kako su se pojavili suplementi svih vitamina i minerala, reklame nas ubeđuju da su upravo oni ono što nedostaje našoj ishrani. Međutim, da li neki vitamini zapravo mogu da vam naškode?

Deluje da ispijanje suplemenata može doneti više štete nego koristi. 

Prema dr Alanu Kristalu koji je predvodio studiju u Centru za proučavanje kancera Fred Hačinson u sijetlu, ima iznenađujuće malo dokaza da bilo koji vitamin ili mineral sprečava nastanak bolesti, osim ako ih ne uzimaju ljudi koji imaju deficit istih u organizmu. 

“Što više proučavamo ovu oblast, otkrivamo da suplementi nemaju nikakav preventivni efekat”, kaže on. 

Ipak, milioni ljudi širom sveta kupuju razne suplemente kako bi nadoknadili navodni nedostatak vitamina usled slabe ishrane. 

Većina njih smatra da je preporučena doza suplemenata sasvim bezbedna. Međutim, to ne važi za sve vitamine i minerale. 

Predstavljamo nekoliko onih koji mogu naneti više štete nego koristi.

Multivitamini

Iako su multivitamini najrasprostranjeniji suplementi, nema dokaza da ljudi imaju ikakve koristi od njih. 

Francuski istraživači su do 2010. pratili 8.000 dobrovoljaca koji su tokom šest godina uzimali multivitamine ili placebo pilule. 

Otkrili su da su osobe koje su uzimale suplemente imale veći rizik od srčanih oboljenja i kancera u odnosu na one koje su uzimale placebo. 

Neke studije čak su pokazale da multivitamini mogu učiniti više štete nego koristi. 

Studija države Ajova 2011. koja je pratila zdravlje 38.000 žena otkrila je da one koje redovno uzimaju multivitamine imaju 2,4 odsto više šanse da umru tokom 19-godišnje studije. 

Njihovo istraživanje pokazalo je i da vitamin B6 povećava rizik od smrti za 4,1 odsto, folna kiselina za 5,9 odsto, gvožđe za 3,9 odsto, magnezijum 3,6 odsto, cink tri odsto i bakar za 18 odsto. 

Međutim, studija nije uzela u obzir činjenicu da mnogi ljudi uzimaju velike doze vitamina tek kad dobiju ozbiljnu bolest poput kancera. 

Ipak, ako vaša ishrana sadrži dovoljno sveže hrane, voća i povrća, velika je verovatnoća da vam multivitamini nisu potrebni.

Vitamin C

Lekari su se s ovim vitaminom upoznali davnih pedesetih godina 18. veka. On pomaže da se iscele rane, ojačava vezivna tkiva i održava ćelije zdravim. 

Ipak, uprkos tome, gotovo da nema dokaza da li je dobar i u vidu suplementa. 

Na nekim testiranjima dokazano je da skraćuej trajanje prehlade, ali nema stvarnih dokaza da tera bolesti. 

S druge strane, u velikim dozama definitivno je štetan. Jedanaestogodišnja studija završena u februaru ove godine, koja je obuhvatila 23.000 muškaraca, otkrila je da oni koji uzimaju velike doze supleenta češće dobijaju kamen u bubregu u odnosu na one koji ne uzimaju dodatno ovaj vitamin. 

Istraživanje iz 2002. pokazalo je da 1 g vitamina C i vitamina E utrostručuje rizik od prerane smrti među žeama koje su u menopauzi.

Vitamin E

scottfeldstein / Flickr.com
scottfeldstein / Flickr.com
Nalazi se u orašastim plodovima, kvascu, pšenici i uljima, a ključan je za zdravlje ćelija. Većini odraslih potrebno je između tri i četiri miligrama dnevno. 

Studije su pokazale da hrana bogata vitaminom E štiti od bolesti srca, ali nema dokaza da suplementi to čine. Naprotiv, deluje da mogu naneti i štetu. 

Američki istraživači sa Klinike u Klivlendu su 2011. otkrili da muškarci koji uzimaju 268 mg vitamina E svakog dana tokom sedam godina, imaju 17 odsto veći rizik da dobiju rak prostate, u odnosu na one koji ne uzimaju taj suplement. 

Takođe, sedmogodišnje istraživanje završeno 2005. koje je obuhvatilo 4.000 ljudi otkrilo je povećan rizik od otkazivanja srca i to za 13 odsto.

Kalcijum

Kalcijum se obično preporučuje sredovečnim i starijim osobama za zaštitu kostiju. Ima i dokaza da može sprečiti nastanak polipa u crevima – izraslina koje se mogu pretvoriti u kancer. 

Ipak, suplementi kalcijuma povećavaju rizik od srčanih oboljenja kod muškaraca, prema studiji koju je sproveo američki Nacionalni institut za proučavanje kancera. 

U istraživanju koje je obuhvatilo 388.000 ljudi, otkriveno je da muškarci koji uzimaju više od jednog grama suplementa dnevno imaju veći rizik od problema sa srcem i 20 odsto više šanse da umru od kardiovaskularnih oboljenja. 

Kod žena taj rizik nije primećen. 

Naučnici veruju da visok nivo kalcijuma stvdnjava arterije i povećava rizik od srčanih bolesti. 

Odraslim osobama preporučuje se700 mg kalcijuma dnevno, za šta je dovoljna jedna čaša jogurta ili mleka.

Selen

Selen je mineral koji se nalazi u morskim plodovima, mesu i žitaricama. U malim dozama predstavlja esencijalni mineral, a njegov nedostatak povezan je sa ranom demencijom, slabim imunim sistemom i preranom smrti. 

Međutim, iako sprečava srčana oboljenja, previše ovog minerala može biti veoma štetno. 

Muškarcima je potrebno svega 0,075 mg dnevno, a ženama 0,06 koje dobijaju iz svakodnevne ishrane. 

Međutim, veće doze povezane su sa nastankom dijabetesa tipa 2, kažu istraživači u radu objavljenom u žurnalu Cochrane Library.

Beta karoten

Healing and Eating / Flickr.com

Beta karoten je pigment koji daje žutu i narandžastu boju voću i povrću. Telo ga pretvara u vitamin A koji je od ključne važnosti za dobar vid, zdravu kožu i jak imuni sistem. 

On je prirodan antioksidans i obično se uzima kao prevencija od raka, ali nema dokaza da ima takvo zaštitno dejstvo. 

S druge strane, dokazano je da je u velikim dozama štetan. U 1994. godini istraživači su otkrili da pušači koji uzimaju više od 20 mg beta karotena dnevno imaju osam odsto veće šanse da umru od raka pluća u odnosu na one koji ne uzimaju taj suplement. 

Osim toga, beta karoten može dati koži narandžast ten i pokrenuti vrtoglavice i bolove u želucu i zglobovima.



Izvor:B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.