Пређи на главни садржај

Devojka koja je izlečila sebe hranom

Mlada Ela Vudvard iz Londona pokazala je svojim primerom koliko je ishrana bitna za zdravlje organizma. Pošto joj je dijagnostikovano retko oboljenje, ona je odlučila da pokuša da se leči zdravom hranom, i u tome je uspela.

Zdrava hrana ne mora pod obavezno da bude i neukusna

Ela je imala 20 godina kada se jednog jutra probudila sa toliko oteklim stomakom, da je delovalo kao da je u poslednjem tromesečju trudnoće. Posle više meseci poseta doktorima i testiranja, konačno su joj dijagnostikovali sindrom posturalne ortostatske tahikardije, retko oboljenje koje napada nervni sistem.

Bila je bez energije, a srčani ritam bi joj se drastično usporio ili ubrzao u roku od nekoliko sekundi. Ela je počela da spava po 16 sati dnevo, a cele nedelje bi provodila zatvorena u svojoj sobi. Kako bi se izborila sa svim simptomima uzimala je neverovatnih 28 pilula dnevno. Posle nekoliko meseci ovakve terapije, i bez ikakvih pobljšanja, odlučila je da preuzme stvari u svoje ruke.



Inspirisana knjigom Krisa Kara "Luda seksi dijeta" ona je prešla na vegansku dijetu, i počela da izbegava gluten. Posle godina konzumiranja prerarđenje hrane pune šećera, ovo je bio pravi izazov za nju.

"Mrzela sam voće, mrzela sam povrće, nisam imala pojma šta je kinoa", kaže ova devojka za "Gud Njuz".

Nakon nekoliko meseci života na jednoličnoj veganskoj hrani, odlučila je da proširi svoje horizonte, i da krene malo da eksperimentiše. Napravila je blog "Deliciosly Ella", na kom deli svoje recepte i iskustva sa drugima.

"Bilo mi je potrebno da mogu da napravim slatke stvari, od kojih mi ne bi bilo loše. Da biste bili srećni, potrebna vam je umerenost. Blog sam pokrenula da bih naterala sebe da smišljam nove recepte, da isprobavam nove stvari i pošlo mi je za rukom", kaže Ela.
Ne samo da je pronašla gomilu različitih namirnica koje ranije nije jela, već je u roku od šest meseci njena bolest počela da se povlači, a sada ima više energije nego ikada ranije. Ne pije više ni jedan lek, i želi da pomogne drugima da se osećaju podjednako dobro.

"Možete toliko toga dobrog da dobijete od konzumiranja celih namirnica i biljki. Možete da jedete takvu hranu veći deo dana, a i dalje da jedete hamburgere i da ih volite. Vaše telo će se osećati mnogo bolje", objašnjava ona i dodaje da da ljudi ne moraju da se odreknu mesa, poput nje, da bi bili zdravi.

Ela studira i želi da postane nutricionista, a u međuvremenu drži časove kuvanja i piše knjigu o tome kako su joj promene u ishrani vratile život. Kaže da se nikada nije osećala ovoliko srećno, zdravo i živo. 




Izvor:Vesti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.