уторак, 11. децембар 2012.

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

7 коментара:

  1. Bas danas sam cula za ROZETLU rekla mi moja zaova da je list dobar za smanjenje secera ko ima dijabetis.I evo bila sam uporna i nasla i pitam se da li taj list od te rozetle mora biti svez ili suv .kako se upotrebljava vadila sam secer i 7,5 je malo povisen ali ga imam i u urinu pa se pitam da li bi to sve regulisalo moj secer.hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno nisam upoznata sa detaljima korišćenja ali predpostavljam da se sveža koristi u pripremanju zimnice,gde se stavlja sveži list u slatko i gde ga ko želi i sl a za čaj nešto nisam baš upućena kako se koristi ali recimo za šećer se uzme jedan svež list rozetle i izgrickati..

      Избриши
  2. koristi se dvadeset dana terapija.OD biljke se koristi list sa drscicom.Upotreba,pola sata pre svakog obroka zvace se list rozetla 15-20 min i progutaju se samo sokovi a list se ispljune.dakle tri puta dnevno pre svakoga obroka i tako 20 dana! S postovanjem Stefan

    ОдговориИзбриши
  3. je li rozetla takozvana pupurosa

    ОдговориИзбриши