Пређи на главни садржај

Shiitake gljiva



Shiitake gljiva (botanicko ime: Lentinus edodes), na našem jeziku gljiva sitaka naziva se još i japanskom gljivom, hrastovom gljivom i Schwarzwald gljivom. U Japanu ima nadimak carska gljiva. Svrstava se u veoma ljekovite jestive gljive, potiče sa azijskog kontinenta gdje prirodno raste u šumama.
Na istoku se već vijekovima upotrebljava za ishranu ali i kao lijek, pogotovo u Kini. U skorije vrijeme shiitake gljive stiču sve veću popularnost i u zapadnim zemljama svijeta. Danas gljiva sitaka zauzima drugo mjesto na spisku najčešće uzgajanih gljiva na planeti.


Ona sadrži dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor, magnezijum), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna.
Zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojtava shiitake gljive su veoma cijenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada mišljenje da shiitake štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.
Savremena medicinska ispitivanja koja se vrše još od 1960. godine na životinjama, pokazuju da shiitake gljiva zaista ima antitumorsko i antikancerogeno dejstvo pa je u skorije vrijeme stekla i naziv "ubica raka". Osim toga, blagotvorno djeluje i nakon hemio terapije i zračenja.
Drugim istraživanjima potvrdjeno je da utiče na regulisanje krvnog pritiska i snižavanje holesterola u krvi. Povoljno djeluje na pankreas, jetru i imuni sistem. Shiitake gljive takodje, sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.

Shiitake gljive promovišu se u borbi protiv nastanka i napredovanja AIDS-a kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.
Na osnovu svega toga nesumnjivo je da je ova jestiva gljiva zaista ljekovita ali se rijetko gdje može čuti kolika je količina potrebna da bi se ostvarili pozitivni rezultati u liječenju odredjenih bolesti i tegoba.
Ipak, govori se da snaga i djelotvornost gljive shiitake zavisi od toga na koji se način priprema i konzumira.
Iz tog razloga na tržištu se često nalaze razni ekstrati aktivnih materija izdvojenih iz gljive shiitake koji se preporučuju za odredjene vrste terapija, umjesto same gljive. U Japanu se recimo, isključivo supstanca lentinan iz shiitake dodaje uz hemoterapiju namijenjenu za liječenje osoba oboljelih od raka grla, pluća i želuca, jer se smatra da upravo ona može zaustaviti ili usporiti rast tumora.
Da biste smanjili rizik od nastanka raka, American Cancer Society preporučuje balansiranu ishranu koja treba da sadrzi najmanje pet obroka dnevno sa raznovrsnim voćem i povrćem. Prednost imaju integralne žitarice, sjemenke, orasi, mahunarke. Sada tom spisku možemo dodati i povremenu konzumaciju gljive sitake. U svakom slučaju neophodno je umanjiti unos crvenog mesa i masti životinjskog porijekla.

Napomena: Shiitake gljive i njihovi ekstrakti uopšteno se smatraju sigurnim za upotrebu, mada kod nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, nadutost ili proliv. Važno je znati da osobe oboljele od raka nikako ne smiju gljivu sitaku smatrati za osnovni lijek, već samo kao dodatak ishrani. Rak je veoma ozbiljna bolest u čije liječenje se mora uključiti savremena medicina.


Izvor:  priroda-leci-sve

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.