Пређи на главни садржај

Da li postoje muški i ženski grip?



Jedno jako zanimljivo istraživanje i razrešenje dileme da li postoji muški i ženski grip ili sve to zato što žene misle da muškarci preteruju u svojim rekacijama kada dobiju grip..

Istraživanje londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu pokazuje kako žene, koje su i podložnije gripu, u 16 odsto slučajeva priznaju da su bolesne i da se osećaju slabo. Žene su podložnije gripu jer provode više vremena s decom od muškaraca. 

"Žene češće obolevaju ukoliko imaju decu mlađu od 18 godina", rekla je vođa projekta dr Alma Adler. 

Dokazano je i da ljudi koji imaju mlađu decu obolevaju od gripa 14 posto više od onih koji nemaju. 

Istraživači su se bavili i pitanjem da li postoji muški grip. Razlog za to je što muškarci često prebole grip na nogama i bez žaljenja, a čak se smatra da imaju i drugačije simptome od žena. 

"Svaki virus je drugačiji i zavisi od toga koliko je naporan za organizam. Nikada ne znamo kako će tačno delovati na ljude. Virusi različito utiču na muškarce, žene i decu", rekao je dr Daglas Fleming. 

Istraživači tvrde da ne postoji naučni dokaz kako muškarci i žene imaju različite simptome kada obole od gripa, ali da se to može objasniti različitim ponašanjem tokom bolesti ova dva pola. 

"Znamo da žene različito reaguju na infekcije. One su osetljivije na svoje zdravlje. Muškarci vole da se hvale okolo. Ali kada su bolesni oni misle da će umreti, legnu u krevet i očekuju da će ih žena paziti", tvrde istraživači s Oksforda. 


Izvor:B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.