уторак, 11. децембар 2012.

Da li postoje muški i ženski grip?Jedno jako zanimljivo istraživanje i razrešenje dileme da li postoji muški i ženski grip ili sve to zato što žene misle da muškarci preteruju u svojim rekacijama kada dobiju grip..

Istraživanje londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu pokazuje kako žene, koje su i podložnije gripu, u 16 odsto slučajeva priznaju da su bolesne i da se osećaju slabo. Žene su podložnije gripu jer provode više vremena s decom od muškaraca. 

"Žene češće obolevaju ukoliko imaju decu mlađu od 18 godina", rekla je vođa projekta dr Alma Adler. 

Dokazano je i da ljudi koji imaju mlađu decu obolevaju od gripa 14 posto više od onih koji nemaju. 

Istraživači su se bavili i pitanjem da li postoji muški grip. Razlog za to je što muškarci često prebole grip na nogama i bez žaljenja, a čak se smatra da imaju i drugačije simptome od žena. 

"Svaki virus je drugačiji i zavisi od toga koliko je naporan za organizam. Nikada ne znamo kako će tačno delovati na ljude. Virusi različito utiču na muškarce, žene i decu", rekao je dr Daglas Fleming. 

Istraživači tvrde da ne postoji naučni dokaz kako muškarci i žene imaju različite simptome kada obole od gripa, ali da se to može objasniti različitim ponašanjem tokom bolesti ova dva pola. 

"Znamo da žene različito reaguju na infekcije. One su osetljivije na svoje zdravlje. Muškarci vole da se hvale okolo. Ali kada su bolesni oni misle da će umreti, legnu u krevet i očekuju da će ih žena paziti", tvrde istraživači s Oksforda. 


Izvor:B92

Нема коментара:

Постави коментар