Пређи на главни садржај

Ekcem prirodno lecenje


Nešto kratko o ekcemu i kako ga se uz pomoć prirodnog lečenja rešiti.


Ekcem ili dermatitis, je naziv za odredjene vrste bolesti koze. Tačnije, ekcem je oblik dermatititsa koji podrazumeva upalu na kozi. Najčešći simptomi ekcema su crvenilo, svrab, suva koža ili koža obložena sitnim plikovima. Uzroci nastanka ekcema mogu biti alergija (često na razna hemijska sredstva), nepovoljni vremenski uslovi, genetsko nasleđe (do sada se pokazalo da su osobe ciji su preci bolovali od astme skloni oboljevanju od ekcema), poremecena cirkulacija, u ređim slučajevima loša ishrana, pad imuniteta, stres... Ekcem se može pojaviti na bilo kojem delu tela ali je učestaliji na mestima gde se koža savija.



Prvo što treba preduzeti za prevenciju i lečenje ekcema je upotreba pamučne odece da bi koža mogla da diše, izbegavanje jakih hemijskih sredstava za licnu higijenu koji iritiraju kožu, izbegavati konzumiranje hrane za koju se zna da može izazvati alergijsku reakciju (agrumi, jagode, jaja, mleko, orasi, konzervirana hrana...), sprečiti preterano isušivanje kože i upotrebljavati hidratantne kreme za negu kože dobrog kvaliteta (za to je najpogodnija krema na prirodnoj osnovi, bez konzervansa i jakih mirisa).
Zatim, za prirodno lečenje ekcema u letnjem periodu dobro ce doći hidratantni losion u čiji sastav ulazi sok od svežeg krastavca i bademovo ulje.
U zimskom periodu tradicionalna medicina preporučuje upotrebu losiona koji se sastoji od dve kašike kokosovog mleka (u nedostatku može i vode), jedne kašike maslinovog ulja i svega nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira.
Za ublažavanje simptoma ekcema upotrebljava se i oblog od svežih listova maslačka i zelene metvice. Srazmerno podjednaku količinu listova ovih biljaka usitniti, dodati 3-4 kapi prirodnog ulja, pa dobijenom smesom prekriti predeo kože zahvaćen ekcemom. Oblog držati 30-tak minuta, zatim isprati čistom i hladnom vodom.
Osim toga, za lečenje ekcema narodna medicina preporučuje i oblog od majčine dušice ili cvetova nevena.
Ljiljanovo ulje je poznato po tome da ima blagotvorno dejstvo na kožu. Upotrebljava se za lečenje raznih osipa, fleka, lišajeva, pa je koristan prirodni lek i protiv ekcema. Ljiljanovo ulje priprema se tako što se latice i prasnici cveta potope u maslinovo ulje (srazmera 1:3), zatim se u staklenoj tegli ostave na suncu 6 nedelja. Nakon toga procediti i obolelo mesto na koži mazati nekoliko puta u toku dana.
Hladno cedjeno kokosovo ulje, takodje, moze pomoci u lečenju mnogih kožnih bolesti pa ga ne treba zaboraviti ni kada je u pitanju ekcem.
Ponekad, nedostatak vitamina B6 može biti uzrok nastanka ekcema, pa u tom slučaju treba povećati unos ovog vitamina.
Veruje se da vitamin E ublazava svrab na koži ukoliko se nanosi direktno na mesto zahvaćeno ekcemom. Najizdašniji prirodni izvor vitamina E su pšenične klice i ulje pšeničnih klica. Zatim orasasti plodovi (orasi, lešnici, badem).
Isto tako i nedovoljna količina cinka u organizmu moze uzrokovati pojavu ove kožne bolesti. Namirnice bogate cinkom su integralne žitarice, pšenične klice, grašak, boranija, crveno meso, mleko, jaja...




Коментари

  1. Da li postoji neko efikasno sredstvo protiv ekcema odnosno dermatitisa da možete preporučiti? Ja imam problem i počela sam da korsim neki preparat pa se nadam da će mi pomoći. Iskreno, za sada jedino što primećujem jeste da me manje svrbi deo koji je zahvaćen ekcemom..mada tek je prošlo 7 dana.

    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zdravo Jelena, zao mi je sto imate problem sa ekcemom ali ja nisam lekar niti kompetentno lice da dajem bas ,mozda,odgovarajuce savete ..ali dosta citam i sklapam kockice kako i sta pa se samim tim ne bih bas usudila da vam bilo sta na svoju ruku preporucim.Posavetovala bih vas da ipak odete kod koznog lekara jer postoje razni tipovi ekcema i verujem da ako se odredi na osnovu cega je nastao i da se da adekvatna krema i sl da se moze ublaziti ili delimicno bar na neko vreme skloniti ekcem..
      Hvala na poveruju..nadam se da cete uspeti u lecenju.

      Избриши
    2. Hvala Vam puno na odgovoru. Posavetovacu se jos sa lekarom da vidim sta I kako pa se nadam da cu pronaci resenje.

      Hvala jos jednom

      Избриши
    3. Nadam se da cete uspeti..sve najbolje.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.