понедељак, 04. јун 2012.

Da li me samo „svrbucka“... Ili imam SPB?


Nelagodan osećaj tamo dole može biti bezopasan  ali i simptom nečega što zahteva ozbiljnu pažnju. Uvek smo se pitale da li trebamo otići  ginekologu ili će to proći samo od sebe uz ispiranje čajevima i sl. Evo jednog finog i korisnog teksta koji neće rešiti baš sve probleme ali delimično će vas usmeriti u jednom pravcu ka njihovom rešavanju.
Zahvaljujući friziranju V-zone, nošenju dnevnih uložaka, veša od različitih (ne uvek preporučljivih) materijala, rizik od iritacije dela tela između nogu uvek postoji. Naravno, razlog može biti sasvim bezazlen, ali možda ste zakačile i neku polno prenosivu bolest. Da biste lakše definisale i eliminisale uzrok svraba, odgovorite na sledećih pet pitanja i pronađite moguće rešenje za vaš problem.


1. Da li ste u poslednjih dan-dva brijale V-zonu ili je depilirale voskom?
Ako jeste nastavite da čitate. Ako niste, pređite na pitanje 2
Verovatno se redovono depilirate i vodite računa o svom izledu tamo dole. Ali, možda niste ni svesne da svi ti metodi uklanjanja dlačica nadražuju kožu i često dovode do sitnih abrazija koje izazivaju svrab. Obuzdajte poriv da se češete kao blesave - time možete još i pogoršati situaciju, tj. izazvati infekciju korena dlačica, čiji simptomi su bolne crvene kvržice. Umesto toga, mažite iritiranu zonu hidrokortizonskim kremom koji se može kupiti i bez recepta. Da biste sprečile iritaciju, koristite hidratantni gel za brijanje, uzmite novi brijač ili promenite uložak sa žiletom na brijaču. Ako se depilirate voskom, svakodnevno mažite bikini zonu hidratantnim losionom; on će sprečiti isušivanje kože, pa će i šanse za svrab biti umanjene.

2. Da li ste nedavno uživale u maratonskoj seks-akciji?
Ako jeste nastavite da čitate. Ako niste, pređite na pitanje 3
Koliko god uživale u maratonskoj akciji, to silno trenje i prodiranje može da dovede do isušivanja vagine. Rezultat: Dan ili dva posle, možete osetiti svrab i iritaciju na ulazu u vaginu. Ove neprijatnosti ublažite hidrokortizonskim kremom.
Ali, to nije dovoljno. Da bi se iritacija u potpunosti smirila, moraćete i vi da se primirite neko vreme. Suzdržite se od seksa, dok potpuno ne prestane da vas svrbi. Kada sledeći put prionete na višesatnu ili ultrastrasnu akciju sa svojim dragim, povremeno se namažite lubrikantom. Što ste vlažniji, manja je verovatnoća da će doći do iritacije i svraba. Ako uprkos lubrikantu počne da vas pecka „tamo dole“, napravite pauzu ili odložite užitke do daljeg.

3. Da li, pored jakog svraba, imate i sirast, beličast sekret?
Ako imate nastavite da čitate. Ako nemate, pređite na pitanje 4
U pitanju su tipični simptomi gljivične infekcije - preteranog bujanja gljivica koje inače predstavljaju normalan deo vaginalne flore. Gljivice bujaju u toplom i vlažnom okruženju i zato je ovaj poremećaj flore najčešći leti, ali može se dogoditi bilo kada. Prvo posetite ginekologa i proverite da li se zaista radi o gljivičnoj infekciji. On će vam prepisati odgovarajuću terapiju koja će vrlo brzo izlečiti infekciju, a možete i da kupite antimikotični krem koji će ekspresno ublažiti neprijatne simptome.

4. Da li, pored svraba, imate i žućkasto-zelenkasti sekret?
Ako imate nastavite da čitate. Ako nemate, pređite na pitanje 5
Pojačan žućkasto-zelenkasti sekret može da bude simptom trihomonijaze. Ova bolest se prenosi seksualnim putem, dodirom semene tečnosti sa vaginalnom sluzokožom, i može da izazove i svrab u predelu vaginalnih usana i vulve. Zbunjujuća osobina trihomonijaze je što ne mora neposredno posle seksa sa zaraženim partnerom da izazove simptome i kod vas. Ponekad do pojave simptoma prođe i više nedelja, pa čak i meseci.
Ako posumnjate na trihomonijazu, tražite od ginekologa da uradi potrebne analize. Lako se leči i nema nikakve ozbiljne posledice, ali samo doktor vam može prepisati odgovarajuću terapiju koja će vas trajno osloboditi ove infekcije. Trebalo bi da se i vaš partner obrati lekaru i leči, inače bi mogao ponovo da vas inficira.

5. Da li vas je prvo svrbelo... A onda su se pojavili i bolni plikovi?
Ako jeste...
Verovatno se radi o genitalnom herpesu - virusnoj polno prenosivoj bolesti čiji prvi simptom je svrab, a nekoliko do nedelju dana kasnije izlaze grupacije sitnih, bolnih plikova, koji se vremenom pretvaraju u krastice, otpadaju i zaceljuju. Herpes se prenosi direktnim dodirom kože-uz-kožu sa inficiranim partnerom (bilo u predelu usta ili genitalija). Kao i kod trihomonijaze, ni ovde se simptomi ne moraju nužno pojaviti neposredno posle infekcije; može da prođe i više godina dok infekcija ne postane simptomatska. Iako je herpes neizlečiv, ginekolog može da vam prepiše antiviralne lekove koji mogu da ublaže bol i svrab. Ti lekovi takođe drastično smanjuju verovatnoću ponovnog izbijanja herpesa.Izvor: CosmopolitanНема коментара:

Постави коментар