Пређи на главни садржај

Постови

Sojin protein značajnije snižava non-HDL holesterol nego mlečni protein

Sposobnost sojinih proteina da snižavaju ukupni i LDL (“loši”) holesterol intenzivno se istraživala. Nova studija objavljena u  Journal of Clinical Lipidology  pokazala je da, kod pacijanata sa umereno povišenom razinom holesterola, sojini proteini snižavaju ukupni holesterol i non – HDL holesterol značajno više nego mleečni protein. Ova, randomizirana, kontrolna studija procjenivala je utjecaj netopive frakcije sojinog proteina, u usporedbi sa ukupnim mlečnim proteinima sa visokim sadržajem kalcija, na profil lipida tokom gladovanja. Takođe se utvrđivao potencijalni doprinos pojačanog lučenja žučnih kiselina i neutralnih sterola na njihovo svojstvo mienjanja lipidnog profila. U studiji su učestvovali muškarci i žene dobi između 18 i 79 godina sa povišenim holesterolom, definiranim kao razine LDL-holesterola tokom gladovanja od barem 100 mg/dl ili manje od 200 mg/dl dok ne uzimaju terapiju koja utiče na lipidni profil. Rezultati studije pokazali su da sojin protein snižava nivo

Masne kiseline za olakšavanje simptoma PMS-a

Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže esencijalne masne kiseline može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma. Studija objavljena u časopisu Reproductive Health , pokazala je da unos kapsula koje sadrže otprilike 1 g mješavine esencijalnih masnih kiselina, relzutira značajnim smanjenjem simptoma PMS-a. Prema studiji, u kojoj je učestvovalo 120 žena, prijavljeno je svega nekoliko neželjenih posledica, uglavnom blagih i najvjerojatnije rezultat osjetljivosti na mineralna ulja koje su neke sudionice uzimale kao placebo. Suplementi koje su uzimale žene u studiji sadržavale su 210 mg gama linoleinske kiseline, 175 mg oleinske kiseline, 345 mg linolne kiseline , 250 mg ostalih višestrukonezasićenih masnih kiselina te 20 mg vitamina E. Rezultati su pokazali da žene koje su 6 meseci uzimale suplemente osjetile su veće olakšanje u odnosu na žene koje su suplemente uzimale 3 meseca. 

Akupunkturom do zdravlja

Akupunktura je moćna, efikasna, uravnotežuje organizam, kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije.  “Akupunktura je danas veoma popularna zato što je prirodna, zdrava, nema štete, nema komplikacija i zato što često služi kao dopuna savremenoj medicini da pomogne tamo gde savremena medicina malo posustane ili nije u stanju da pruži baš takve mogućnosti lečenja kao što može akupunktura. Znači, njih dve zajedno, evropska odnosno zapadna medicina i akupunktura su pravo rešenje za čoveka kome treba više zdravlja,” kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije, pionir akupunkture kod nas. “Akupunktura je moćna medicina, efikasna, uravnotežuje organizam. Sam naziv znači lečenje iglama, ali to nije suština. Suština je da akupunktura uspostavlja energetsku ravnotežu, balans energije, veoma je značajna u prevenciji bo

Suvo voće - najbolja hrana za zimu

Tradicionalno konzumiranje suvog voća, koje se najviše i uobičajeno konzumira za vreme posta, trebalo bi da postane navika. Sudeći po tome šta se sve nalazi u njemu, stariji ljudi su bili očigledno mudri kada su govorili da na stolu uvek treba da stoji činijica suvog voća i orašastih plodova. Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč. U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja... Vrednost suvog voća se, pre svega, ogleda u bogatstvu mineralnih materija, a naročito kalijuma i magnezijuma. Primera radi, u sto grama suvog voća prosečno ima od 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama čak 1.370. U

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič

Sedenje za računarom skraćuje život?

Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu DENVER/LONDON - Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu. Kako je objavljeno na sajtu medijske kuće Examiner.com, posledice produženog sedenja za računarom jednake su efektima prekomernog gledanja televizije. Naučnici smatraju da je u oba slučaja uzrok ranog umiranja dugo sedenje koje dovodi do smanjenja aktivnosti enzima važnih za očuvanje zdravlja srca, zapaljenja i poremećaja metabolizma i savetuju kratke šetnje posle svakih 20 minuta provedenih pred ekranom kako bi se ublažila štetna dejstva dugog sedenja. Istraživanje je sprovedeno na 4.500 Škota starijih od 35 godina, a naučnici su zaključili da je uzrok ovih tegoba dugo sedenje, posebno na stolici sa naslonom, uobičajeno prilikom igranja video

Srbija u vrhu Evrope po učestalosti raka grlića materice

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović kazao je danas povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je veoma važno da se žene na ginekološke preglede jave na vreme kako bi šanse za izlečenje ukoliko se uspostavi početna faza bolesti, bile veće. Simonović je dodao da su u okviru programa "Srbija protiv raka" izdvojena značajna sredstva za skrining programe. On je, takodje, podsetio da svaka žena starosti od 25 do 69 godina ima pravo na kompletan godišnji ginekološki pregled. Načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta "Batut" Djurdja Kisin kazala je da je rak grlića materice ozbiljan

Fitnes tajne koje biste voleli da vam je neko već otkrio

Uz savete i trikove instruktorke fitnesa Bojane Milovanovic dovedite kondiciju na zavidan nivo, a svoje telo u fit formu kojoj ce se, u krevetu ili van njega, posebno radovati vaš dragi… Fitnes istine dobri treneri prenose svojim klijentima… A Cosmo vama! 1 Pola sata je dovoljno Trening neće trajati dugo, zato je potrebno da što pre ubrzate otkucaje srca i da ih držite tako visoko što duže možete. Ako nemate vremena za optimalnih sat vremena vežbanja, 30 minuta ubrzanog intenziteta biće dovoljno. 2 Pravilno držanje vam pomaže da vežbate efikasnije Uvek zategnite stomačne mišiće, ispravite leđa i povucite ramena nazad i spustite ih nadole. Kada radite vežbe za noge poravnajte centar stopala sa sredinom kolena (pazite pri tom da ne izvrćete kolena). 3 Više mišićne težine u odnosu na masti izgovor je za „teška sam“ Ako radite na smanjivanju težine, a vaga uporno pokazuje drugačije, nešto ne radite dobro. Ili se ne pridržavate dijete, ili ne vežbate dovoljno jako. 4 „Dobre“ masti

Meteoropatija: Izborite se s vremenskim prilikama

Opšte je poznato da vremenske prilike utiču na zdravlje. Kada se vreme menja, umorni smo, a ne možemo da zaspimo. Kad pada kiša, loše smo raspoloženi i boli nas glava, a kada duva vetar, razdražljivi smo i nervozni. Nagla promena temperature, vlažnosti vazduha, atmosferskog pritiska i brzine vetra odražava se na ljude koji imaju probleme sa srcem, krvnim sudovima, plućima, nervnim sistemom, želucem i zglobovima. Još je Hipokrat, otac moderne medicine, uviđao da mesečeve mene utiču na ljudsko zdravlje. Pre dva i po milenijuma on je upozoravao da bi hronični bolesnici trebalo da se čuvaju nepredvidivih vremenskih ćudi. Danas, novija istraživanja tvrde da 30 odsto svetske populacije čine – meteoropati. Meteoropatija pogađa sve uzraste, od male dece do starijih osoba. Najugroženije su osobe srednjih godina, posebno žene. Stručnjaci predviđaju da osetljivost na vreme može da postane bolest savremenog društva. Pod meteorološkim faktorima podrazumevaju se temperatura i vlažnost vazduha

Koliko su zdrave dijete slavnih ?

Nedavno sam pročitala jedan tekst u blicu o dijetama poznatih i šta na to ima da kažu naši nutricionisti, sadržaj teksta izgleda ovako: Nutricionista Branka Mitrović komentariše koliko je ishrana Dženifer Aniston, Klaudije Šifer i Šeron Stoun zdrava i upozorava da mlade devojke u razvoju ne bi trebalo da se podvrgnu nijednoj dijeti bez konsultacije sa lekarom ili stručnim licem, kao i da može da bude opasno ako smo pod specijalnim režimom ishrane duže od 15 dana. Dženifer Aniston Njena ishrana se svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Dženifer jede 40 odsto ugljenih hidrata s malo šećera (mahunarke, žitarice, voće i povrće), 30 odsto proteina (piletina, ćuretina, govedina i niskokalorični mlečni proizvodi) i 30 odsto esencijalnih masnoća (riba, maslinovo ulje, orašasto voće). Komentar stručnjaka:  Zona dijeta je slična ovoj. To je dobro izbalansirana ishrana za održavanje to jest kontrolisanje telesne težine. Klaudija Šifer Manekenka poreklom iz Nemačke ima najjedno