Пређи на главни садржај

Kod gastritisa 5 obroka dnevno

Za osobe sa gastritisom veoma je vazno kako se hrane, pa im se preporucuju tri glavna obroka,, i ako je potrebno, dve uzine.

Takodje treba da jedu polako i dobro zvacu hranu. Pozeljno je da izbegavaju hranu koja iritira sluzokozu zeluca, te samim tim provocira gorusicu, osecaj pojacanje kiseline i bol u stomaku.

Резултат слика за gastritis

"Razlicitim osobama smetaju razlicite vrste hrane, pa svaki pacjent mora sam uociti koje mu  namirnice prave probleme", kaze doktorka, navodeci da su to  najcesce:

*Napici: kakao, topla cokolada, cokoladno i punomasno mleko, caj od nane, zeleni caj, kafa s kofeinom ili bez njega, alkoholna pica, sokovi od narandze, i citrusa(limun i grejpfrut).
*Zacini: crni i crveni biber, beli luk u prahu, cili.
*Ostale namirnice: mlecni proizvodi i sirevi od punomasnog mleka, kao i oni s biberom ili ljutom paprikom, zacinjena masna mesa, (kobasica,slanina, salama, ljuta paprika,crni i beli luka, sok od paradajza i paradajz sosovi)


"S druge strane, treba da jedu voce, povrce, zitarice i mlecne proizvode  s malo mlecne masti ili one od obranog mleka. Od zitarica se preporucuju one koje s ebolje podnose, a to su hleb od celog zrna brasna, testenine od integralnog brasna i integralni pirinac.
Treba da konzumiraju posna mesa, piletinu, curetinu i ribu i zatim mahunarke, jaja, i oracaste plodove. Osobama s gastritisom savetuje se ishrana i sa malo masti, soli i secera, kao i koriscenje maslinovog ulja umesto suncokretovog". kaze dr.Aleksandra Sokic Milutinovic, dodajuci da je pozeljno konsultovati se sa nutricionistom kada je rec o detaljnom planu ishrane.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...