Za osobe sa gastritisom veoma je vazno kako se hrane, pa im se preporucuju tri glavna obroka,, i ako je potrebno, dve uzine.
Takodje treba da jedu polako i dobro zvacu hranu. Pozeljno je da izbegavaju hranu koja iritira sluzokozu zeluca, te samim tim provocira gorusicu, osecaj pojacanje kiseline i bol u stomaku.
"Razlicitim osobama smetaju razlicite vrste hrane, pa svaki pacjent mora sam uociti koje mu namirnice prave probleme", kaze doktorka, navodeci da su to najcesce:
*Napici: kakao, topla cokolada, cokoladno i punomasno mleko, caj od nane, zeleni caj, kafa s kofeinom ili bez njega, alkoholna pica, sokovi od narandze, i citrusa(limun i grejpfrut).
*Zacini: crni i crveni biber, beli luk u prahu, cili.
*Ostale namirnice: mlecni proizvodi i sirevi od punomasnog mleka, kao i oni s biberom ili ljutom paprikom, zacinjena masna mesa, (kobasica,slanina, salama, ljuta paprika,crni i beli luka, sok od paradajza i paradajz sosovi)
"S druge strane, treba da jedu voce, povrce, zitarice i mlecne proizvode s malo mlecne masti ili one od obranog mleka. Od zitarica se preporucuju one koje s ebolje podnose, a to su hleb od celog zrna brasna, testenine od integralnog brasna i integralni pirinac.
Treba da konzumiraju posna mesa, piletinu, curetinu i ribu i zatim mahunarke, jaja, i oracaste plodove. Osobama s gastritisom savetuje se ishrana i sa malo masti, soli i secera, kao i koriscenje maslinovog ulja umesto suncokretovog". kaze dr.Aleksandra Sokic Milutinovic, dodajuci da je pozeljno konsultovati se sa nutricionistom kada je rec o detaljnom planu ishrane.
Takodje treba da jedu polako i dobro zvacu hranu. Pozeljno je da izbegavaju hranu koja iritira sluzokozu zeluca, te samim tim provocira gorusicu, osecaj pojacanje kiseline i bol u stomaku.
"Razlicitim osobama smetaju razlicite vrste hrane, pa svaki pacjent mora sam uociti koje mu namirnice prave probleme", kaze doktorka, navodeci da su to najcesce:
*Napici: kakao, topla cokolada, cokoladno i punomasno mleko, caj od nane, zeleni caj, kafa s kofeinom ili bez njega, alkoholna pica, sokovi od narandze, i citrusa(limun i grejpfrut).
*Zacini: crni i crveni biber, beli luk u prahu, cili.
*Ostale namirnice: mlecni proizvodi i sirevi od punomasnog mleka, kao i oni s biberom ili ljutom paprikom, zacinjena masna mesa, (kobasica,slanina, salama, ljuta paprika,crni i beli luka, sok od paradajza i paradajz sosovi)
"S druge strane, treba da jedu voce, povrce, zitarice i mlecne proizvode s malo mlecne masti ili one od obranog mleka. Od zitarica se preporucuju one koje s ebolje podnose, a to su hleb od celog zrna brasna, testenine od integralnog brasna i integralni pirinac.
Treba da konzumiraju posna mesa, piletinu, curetinu i ribu i zatim mahunarke, jaja, i oracaste plodove. Osobama s gastritisom savetuje se ishrana i sa malo masti, soli i secera, kao i koriscenje maslinovog ulja umesto suncokretovog". kaze dr.Aleksandra Sokic Milutinovic, dodajuci da je pozeljno konsultovati se sa nutricionistom kada je rec o detaljnom planu ishrane.
Коментари
Постави коментар