Пређи на главни садржај

Kako se zastititi od gripa

Grip se manifestuje se ne samo bolovima u mišićima, groznicom, visokom temperaturom (preko 38,5) i uobičajenim curenjem nosa, kijanjem i kašljanjem – već može da dovede i do teških stomačnih problema, ali i upale pluća i drugih komplikacija. Posebno je rizičan za decu mlađu od dve godine, starije koji su prevalili šezdesetu, trudnice i hronične bolesnike.


Kako se prenosi?

Virus influence se s čoveka na čoveka prenosi vrlo brzo i vrlo lako, pre svega direktnim dodirom i kapljičnim putem, a bolest se prenosi i preko predmeta.

No, ono što je posebno važno znati jeste da osoba nije zarazna samo dok je bolesna, nego i dva dana pre pojave bilo kakvih simptoma, ali i sedam dana nakonozdravljenja.

Takođe, čak i tokom jedne iste sezone, virus i dalje mutira i bori se protiv svih lekova i pomoćnih sredstava, tako da oni koji kasnije budu zaraženi mogu gore da prođuod onih koji su ga preležali među prvima.

Prva mera prevencije je higijena!

Shvatite ovaj savet vrlo ozbiljno: PERITE RUKE ŠTO ČEŠĆE! Tokom sezone gripa, bacili koje je neko iskijao i iskašljao svuda su oko nas, pa i na predmetima kojesvakodnevno dodirujemo.

Ne dodirujte lice!

Takođe, čak i ako su vam čiste ruke, trudite se da izbegavate da dodirujete svoje lice. Ova mera preostrožnosti je važna, jer biste u suprotnom bukavlno virus sebi ubaciliu usta, nos ili oči, a potom ga prosledili dalje u disajne puteve

Izbegavajte mesta gde ima mnogo ljudi

Naravno, na posao i u školu se mora ići, ali ipak, gledajte da što manje vremena provodite u zajedničkim prostorijama, a ne bi bilo loše ni da nabaite masku. Bioskopi, šoping centri, klubovi i slična mesta na kojima se skupljaju ljudi sa sto različitih strana baš i ne predstavljaju najpametniji izbor.

Provetravajte non­stop!

Između ostalog, zimi se grip munjevito širi i zbog toga što mu veoma pogoduju tople prostorije u kojima je vazduh suv. Ma koliko se ljudi u vašem okruženju plašilipromaje, pet minuta hladnoće i svežeg vazduha neće da ih ubije, a grip, ako ga “zakače”, možda i hoće.

Ne delite s drugima hranu i piće

Narednih dana ćete morati da budete malo sebični i svakome ko od vas zatraži “jedan griz” ili poželi da popije gutljaj kafe iz vaše šolje – jasno da kažete “ne”. Takođe,izbegavajte proslave na kojima se služi “švedski sto”.

Spavajte!

Za jak imunitet zdrav san je ključna stavka. Znate i sami da se kad ste umorni osećate kilavo i smoždeno, a baš takvi ste Meka i Medina za virus gripa.

Uprkos svim obavezama, nađite vremena da svake večeri odspavate svojih sedam­osam sati. To će vam oduzeti manje vremena nego dve­tri nedelje ležanja u krevetu iborbe s temperaturom, kašljem i bolovima u čitavom telu.

Opijanje ne dolazi u obzir

Jedno alkoholno piće na dan može čak da bude i blagotvorno za vaš organizam. Međutim, teško pijanstvo i mamurluk učiniće da vaš odbrambeni ssitem, umesto dasprečava napade gripa, svoje snage usmerava na to da vas otrezni i očisti od otrova.

Voda je ključna

Hiljadu puta ste dosad čuli Nadu Macuru koja poručuje “unoste dovoljno tečnosti”. U sezoni gripa, ovo je zapovest. Zato, pijte barem 5­6 čaša vode na dan, a ne libite seda uživate u čajevima, voćnim sokovima ili toplim supicama.

Vitamini i minerali

Da bi vaši leukociti što bolje radili svoj posao, potrebno im je gorivo u vidu što više svežeg voća i povrća. Ključni za imunitet su vitamin C i mineral cink, a niantiosidans u vidu vitamina E nije na odmet.

Utopljavajte se

Naš narod kaže “čizma glavu čuva”, a to nije bez razloga. Ne dozvolite da vas zavara nešto toplije vreme ovih dana, pa da se razgolitite. I, znate već i sami: “oblačite seslojevito”!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...