Пређи на главни садржај

Važno je piti vodu, ali na pravi način!

Baš kao što postoje i pravila za hranjenje, postoje i načini pijenja vode koji donose najviše dobrobiti našem fizičkom telu... 





Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osveštenosti, način na koji pijete vodu će ozbiljno promeniti vaš život. Za neke to znači da neće morati da trče u wc po ceo dan, neki će se rešiti masivnog podrigivanja posle jela, a neki bolnog osećaja sitosti i prenaduvenosti posle jela. Sve to može doći s malim, jednostavnim promenama..

Ajurvedski način pijenja vode je:
1. Pre svega, sednite i popijte (baš kao što biste trebali da sednete kada jedete).
2. Uzmite gutljaj, nemojte ispijati celu čašu. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.
3. Pijte vodu tokom dana. Ako progutate previše vode odjednom, vaše telo zapravo ne upija tu tečnost. Većina toga samo prođe kroz vas.
4. Temperatura vode treba najmanje da bude sobna. Toplo je uvek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gasi vaš “plamen” varenja.
5. Posle jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, vaš stomak neće imati dovoljno prostora za varenje. Zapamtite ovo pravilo: ispunite vaš želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora za procese varenja
6. Iz istog razloga, ne pijte puno vode pre ili posle obroka.
7. Pijte kada ste žedni. Žeđ je prirodni poriv koji treba poslušati. To znači da telu treba voda.
8. Što se tiče količine, mi smo svi različiti, različitih veličina sa različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primeniti na svakoga. Naravno, čudesno ljudsko telo ima sopstveni ugrađeni mrni sistem za žeđ. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušate signale žeđi i pijuckate vodu tokom dana imaćete pravu meru.
9. Vaš urin je još jedna provera da li je vaše telo dovoljno hidratizovano. Trebao bi da bude prilično bistar i boje slame. Ako je tamno žut trebate da pijete više.
10. Vaše usne su još jedan pokazatelj. Ako su suve, vjerojatno je vaše telo dehidrirano.
Pravila su vrlo jednostavna. Ali, mogu da naprave ozbiljnu promenu u načinu na koji se osećamo na dnevnoj bazi. Važno je pravilo da postanemo svesni onoga što jedemo i pijemo i da osluškujemo signale tela.






Izvor: Žena


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...