Пређи на главни садржај

Zašto dan ne bi trebalo da započinjete kafom!

Kafa je diuretik koji izbacuje iz organizma sedam puta više tečnosti nego što je u šoljici uneto, što je sasvim dovoljan razlog da je ujutru zamenite čašom vode.
Evo zašto dan ne bi trebalo da započinjete kafom

Najčešći lekarski savet tokom leta je - unosite dovoljno tečnosti. Uprkos tome, prema istraživanjima, 70 odsto ljudi u Srbiji pije manje od 1,5 litara vode dnevno, a četvrtina stanovništva i manje od toga.

"Odmah po ustajanju naš organizam vapi za vodom", kaže dr Petar Borović, predsednik Saveza za borbu protiv pušenja. "Stanovništvo veoma greši što po ustajanju umesto da popiju vodu, odmah piju kafu. Kafa je diuretik koji izbacuje iz organizma sedam puta više tečnosti nego što je u šoljici uneto".

Da bismo bili sigurni da naše telo neće svakodnevno biti "žedno", moramo da stvorimo naviku da pijemo najmanje šest čaša vode dnevno: dve čaše od dva decilitra pre doručka, isto toliko pre ručka, i po podne.

"U vreme kada nisu velike vrućine, standardne dnevne potrebe za tečnošću su 2,8 litara", dodaje dr Borović. "Nešto tečnosti unesemo kroz hranu, voće i povrće, ali treba uneti i najmanje 1,2 litra vode. Tokom leta, potrebno je značajno povećati unos tečnosti".

Nažalost, mnogo ljudi ima poremećen mehanizam hidratacije, narušen još u detinjstvu, navikom da se detetu ujutru prvo daje hrana, pa tek onda voda. Čak i odrasli često kada su žedni ne prepoznaju taj osećaj, nego posežu za hranom. Pušači takođe imaju poremećen osećaj žeđi i često ga tumače kao potrebu za cigaretom, čak i onda kada organizam "javlja" da je žedan - pojavuje se suvoća usta, pospanost i umor, čak i glavobolja.

Kako bi bili sigurni da uzimaju dovoljno tečnosti, dovoljno je da svi urade jednostavan test - boja mokraće pokazuje da li ste pili dovoljno vode: ona ujutru može da bude blago žuta, ali ako se tokom dana unosi dovoljno vode, urin će biti gotovo bezbojan.


Izvor:Pressonline

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...