Пређи на главни садржај

Poboljšajte dečji imunitet


Hranljivost voća i povrća ništa ne može nadmašiti jer su oni najbolji izvori antioksidanasa, vitamina, minerala, vlakana i vitamina, koji štite ćelije od oštećenja.

deca, imunitet, roditelji, mame, zdrava hrana, igra

Da budu zdravi i srećni!
Svaka mama zna koliko je važno da njeno dete ima dobar imunitet. Deca su podložnija virusima i bakterijama od odraslih, pa učinite sve kako bi vaš mališan bio zdrav i snažan.

♦ Igranje u parku ili igra­onici jača imunitet. Naime, druželjubivo dete će do pete godine biti otpornije na bolesti od dece koja nisu išla u vrtić ili se redovno družila s vršnjacima.

♦ Duvanski dim je veoma štetan za decu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u detinjstvu povezano je s povećanim rizikom od astme i bolesti disajnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog deteta jeste da ga što manje izlažete duvanskom dimu.

♦ Učinite sve da dete zavoli zdravu hranu. Hranljivost voća i povrća ništa ne može nadmašiti jer su oni najbolji izvori antioksidanasa, vitamina, minerala, vlakana i vitamina, koji štite ćelije od oštećenja. Neka vaše dete svakog dana ima obrok ili užinu od voća ili povrća.

♦ Gojaznost je bolest koja je sve češća među decom zbog manjka fizičke aktivnosti. Podstaknite dete da se što više kreće jer je to neophodno za njegov pravilan razvoj,  rad srca, cirkulaciju i jačanje mišića i kostiju.

♦ Kvalitetan san je veoma važan. Dok dete spava, njegov organizam stvara an­titela i hormone rasta. Manjak sna može sprečiti proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za odbranu od infekcija.

♦ Imunitet je povezan i sa emocijama, pa će brižan odnos pun ljubavi i pažnje ojačati detetovo zdravlje. Pokazivanje nežnosti i ljubavi pomoći će mališanu da izraste u snažnu i srećnu osobu.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...