Пређи на главни садржај

Koje vitamine obavezno treba da unosite pre sunčanja


Pored zaštitnih preparata za sunčanje, dermatolozi savetuju i dodatni unos vitamina i minerala koji će poboljšati otpornost organizma na štetne posledice izlaganja ultraljubičastim zracima.  





Važno je da ne zaboravite da hranite svoju kožu spolja i iznutra, i to vodom i vitaminima. To ćete najbolje postići vitaminima iz voća i povrća ili dodatnim preparatima. U nastavku donosimo popis vitamina koji hrane i neguju kožu.


                                        

Vitamin A održava vlažnost kože, pa se uz njega ne morate bojati isušivanja i prevremenih borica.

Vitamin B dubinski deluje u unutrašnjim slojevima kože i vezuje vlagu. U kozmetičkim preparatima se najčešće može naći kao B-pantenol.

Vitamin C je idealan za postizanje svežeg izgleda kože. Nakon izlaganja kože prejakim sunčevim zracima, ovaj vitamin će je obnoviti i sprečiti njeno prerano starenje, isušivanje i stvaranje bora. On obnavlja kolagen i elastin, koji stradaju od negativnih uticaja UVA zraka.

Vitamin D  deluje slično kao i vitamin A. On učestvuje u izgradnji ćelija, stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja i nužan je za ugradnju kalcijuma u kožu, kao i nokte i kosti.

Vitamin E usporava starenje, ojačava lipidni sloj, a uz pomoć vitamina C on štiti od  slobodnih radikala koji se oslobađaju pod uticajem sunčevog zračenja.









Izvor : ŽenaBlic
  

Коментари

  1. Kratko i sažeto:I korisno onima koji žele da saznaju još nešto pre odlaska na letovanje:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno,uvek gledam da objavim korisne tekstove i u pravo vreme ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...