Пређи на главни садржај

Napravite zdravu čokoladu

Zdrava čokolada pozitivno utiče na krvnu sliku, a u sebi sadrži kvalitetne sastojke i antioksidante.


NATUROLOG i učitelj zdravog života Georgij Nazarov smatra da ljudi koji imaju dobar doručak i izbalansiran ručak, neće osećati potrebu za večerom i neće imati potrebu za noćnim užinama.
Često se dešava da ljudima uveče „proradi” apetit, a to se loše odražava na njihovo zdravlje. Što je još gore, tada im se uglavnom jede slatko, odnosno - čokolada.
- Noću se često jede iz dosade ili zbog psiholoških razloga, jer se pojedinac suočava sa sobom i iz nezadovoljstva poseže za hranom - kaže Nazarov za „Ruski travar”. - Moramo da steknemo kontrolu nad onim što radimo tokom večernjih i jutarnjih sati. Nisam protivnik čokolade, ali je treba jesti na zdrav način. Uveče se treba zadovoljiti sa suvim voćem ili zdravom čokoladom. Zdrava čokolada pozitivno utiče na krvnu sliku, a u sebi sadrži kvalitetne sastojke i antioksidante. Takođe, zagovornik sam ranog odlaska u krevet i ranog buđenja.

ČOKOLADA SA BANANOM
Za zdravu čokoladu sa bananom potrebno su sledeći sastojci:
* dve supene kašike kakaoa
* dve čajne kašike biljnog mleka u prahu
* jedna čaša mlevenog rogača
* jedna zaleđena banana
* jedna supena kašika malteksa
Sve sastojke treba dobro promešati. Izbegavati više od jedne supene kašike dnevno. 


ČOKOLADA SA ROGAČEM
* tri supene kašike kakaoa
* jedna supena kašika malteksa
* jedna supena kašika mlevenog rogača
* jedna supena kašika mlevenog susama
* dve čajne kašike suvog biljnog mleka
* malo vanile
Sve dobro izmešati, prema potrebi dodajući malo biljnog mleka. Izbegavati više od jedne supene kašike dnevno.


Izvor: vecernjenovosti



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.