Пређи на главни садржај

Постови

Sibirska aronija- izvor dobrog zdravlja

Jedna jako zdrava lekovita biljka koja mi je privukla pažnju,je kada sam pročitala koliko je lekovita prosto nisam mogla da odolim a da to ne podelim s Vama...i stojim i stojaću iza toga da je alternativna medicina za sada ,po meni, najpouzdanija u lečenju nekih oboljenja.Ali stojim i iza toga da biljke ne mogu izlečiti kancer ili dijabetis koji je u poodmakloj stazi već da mogu da regulišu bolest i da sa njeni uzimanjem može da se spreči njeno nastajanje.                                                    Aronija Sibirska aronija(Aroni melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojsta i upotreljavali su je u ishrani. Nauka se početkom 90ih godina prošlog veka zainteresovala za ovu biljku i od tada potiče velki broj studija u SAD, Rusiji i Poljskoj o njenim lekovitim svojstvima, tako da ubrzo dobija status lekovite biljke. Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine b

Suvo voće umesto slatkiša: Napravite zdrave grickalice

Naše bake su bile u pravu kada su govorile da na stolu uvek treba držati činijicu suvog voća koje je, sudeći po tome šta se sve sadrži, neiscrpna riznica zdravlja. Iako mnogima nije privlačno kao sveže, suvo voće ima svojih prednosti – ima zavidnu količinu gvožđa, vitamina C i E i beta-karotena, sjajnog borca protiv slobodnih radikala. Vrednost suvog voća se ogleda i u bogatstvu mineralnih materija, naročito kalijuma i magnezijuma, zbog čega se smatra izuzetnim izvorom energije. U 100 grama suvog voća nalazi se, u proseku, od 600 do 800 mg kalijuma, u suvim kajsijama čak 1.370 mg, a u suvim bananama još više – čak 1.490 mg. Kajsije imaju i rekordnu količinu beta-karotena, čak 4.620 mg u 100 grama ovog osušenog voća. S obzirom na to da je reč o visokokaloričnim namirnicama, sušeno voće treba jesti zimi, jer obezbeđuje dodatnu energiju za borbu protiv hladnoće. Lako se vari, pa sve hranjive materije brzo stižu u krvotok, zbog čega se posebno preporučuje svima koji se bav

Kako do čvrstog stomaka sa 30, 40, 50 godina

Da bi vaš stomak bio ravan i zategnut bez obzira na godine, naravno, morate da vežbate. Ali vežbe imaju smisla samo ako promenite ishranu. Kad svemu tome dodate i odgovarajuću negu, bićete mnogo zadovoljniji svojim izgledom. 30 godina -   Vežbe brzo daju rezultate Vaše tkivo je još elastično i vežbe veoma brzo zatežu vaše mišiće. Za početak odaberite sport koji nije naporan, već vam pričinjava zadovoljstvo, na primer, hula-hop. Vrtite ga oko struka 20 minuta na dan. Kruženje bokovima pokrenuće sagorevanje masti i zategnuće vaše bokove. Trbušne mišiće možete da ojačate još jednom vežbom. Stanite uspravno, udahnite, uvucite stomak i zadržite dah desetak sekundi. Ponavljajte ovu vežbu više puta na dan. NEGA: Podstičite cirkulaciju Ukoliko želite da vam koža na stomaku bude zategnuta, redovno podstičite cirkulaciju. To možete postići specijalnom masažom - štipkanjem. Uhvatite kožu između palca i kažiprsta i pusite je. Na taj način masirajte ceo stomak tri minuta. Kao alternativu mož

Maslačak i kopriva čiste organizam

Od polovine decembra, kada je počela sezona slava i praznovanja, većina nas je uživala u hrani malo više no što treba. Zalogaj po zalogaj, čašica po čašica i eto povišenog pritiska, gorušice, suvišnih kilograma i nagomilanih toksina. Slavlja su prošla i sad je pravo vreme za čišćenje organizma. U narednom periodu jedite laganu hranu, što više svežeg voća i pijte bar dva litra tečnosti dnevno, najbolje čajeve od maslačka ili koprive jer ubrzavaju izbacivanje toksina. Čaj od ove biljke podstiče cirkulaciju i izbacivanje štetnih materija iz organizma, pa stoga umesto kafe pijte tri šolje ovog čaja dnevno. Lišće koprive bogato je gvožđem, fosforom, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega se kopriva smatra dobrim diuretikom. Čaj:  Dva osušena lista koprive prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i popijte. Pošto ovaj čaj pospešuje mokrenje, uzimajte namirnice bogate kalijumom kako biste sprečili gubitak tog minerala. Listovi ove rasprostranjene biljke im

Da li je čaj zaista zdrav?

Da li čaj zaista leči rak i smanjuje holesterol? Evo šta neke studije kažu na temu ovog napitka. Način na koji zdravstveni gurui i naučne studije pričaju o čaju, tera ljude da pomisle da je reč o nekom svemoćnom eliksiru. On poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetesa – maltene ne postoji neko zdravstveno stanje kome čaj, na ovaj ili onaj način, ne pomaže.  Sada stručnjaci govore za šta je čaj dobar, a šta su mitovi i netačne informacije. Zašto je čaj vruć? theilr / Flickr.com Kada naučnici govore o čaju, oni misle na crni, zeleni,beli - koji su napravljeni od lišća biljke camellie sinensis. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim karakteristikama. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, proverite sastojke za reč “čaj”.  Ono što čajeve razlikuje među sobom jeste način na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utiče na ukus i nu

Ko je sve podložan gojenju?

Predstavljamo vam istraživanje koje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Proverite da li spadate u neku od grupa. Gubljenje kilograma je jednostavno: jedite manje i vežbajte više. Razlog zašto je mnogim osobama teško da se ovoga pridržavaju leži duboko u ljudskoj psihi.  Jedno istraživanje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Isti delovi mozga koji kontrolišu emocije i stres odgovorni su i za apetiti; rane životne navike takođe igraju veliku ulogu u tome kako ćemo se hraniti kasnije u životu.  Veza između emocija, hrane i težine uspostavlja se u vrlo ranom periodu života. Deca koja imaju lošu vezu sa majkom, imaju duplo veće šanse da budu gojazna do svoje 15. godine.  “Mislite da postoji neko ko ne zna da je brokoli zdraviji od big meka?” pita Rene Stefans, nutricionista i autorka mnogih knjiga.  “Naravno da ne postoji; zato je važno da otkrijemo šta se dešava u našim glavama što na