петак, 24. мај 2013.

Roštilj ima više bakterija nego WC šolja

Roštilj sadrži dva puta više bakterija nego WC šolja, otkrila je najnovija studija. Naime, Lisa Ekerli, britanski stručnjak za higijenu, otkrila je da tipični spoljašnji roštilj sadrži zapanjujućih 1.7 miliona mikroba na 100 kvadratnih centimetara, što je 124 odsto više od daske na WC šolji.

Ovo roštilj čini najprljavijim predmetom u svakom dvorištu iako su uzorci uzeti sa naizgled čistih roštilja. 

Visok nivo mikroba u dvorištu ukazuje na prisustvo opasnih bakterija i organizama kao što su E. koli, salmonela i listerija, koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme ako se prenesu na meso na roštilju. 

Studija je takođe pokazala i da ljudi ne poklanjaju previše pažnje čišćenju svojih dvorišta pošto je samo 36 odsto ispitanih reklo da redovno brinu o higijeni roštilja. 

„Bašte mogu da budu izvot štetnih bakterija, koje, ukoliko se prenesu do usta, mogu da dovedu do bolesti i infekcija. Zato je vrlo važno da pre upotrebe roštilja dodatnu pažnju posvetite njegovom čišćenju“, izjavila je Ekerlijeva. 

Predmeti koji takođe sadrže više bakterija od WC šolje su tepih, kompjuterska tastatura, kuhinjski sunđer i mobilni telefoni.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар