Пређи на главни садржај

Roštilj ima više bakterija nego WC šolja

Roštilj sadrži dva puta više bakterija nego WC šolja, otkrila je najnovija studija. Naime, Lisa Ekerli, britanski stručnjak za higijenu, otkrila je da tipični spoljašnji roštilj sadrži zapanjujućih 1.7 miliona mikroba na 100 kvadratnih centimetara, što je 124 odsto više od daske na WC šolji.





Ovo roštilj čini najprljavijim predmetom u svakom dvorištu iako su uzorci uzeti sa naizgled čistih roštilja. 

Visok nivo mikroba u dvorištu ukazuje na prisustvo opasnih bakterija i organizama kao što su E. koli, salmonela i listerija, koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme ako se prenesu na meso na roštilju. 

Studija je takođe pokazala i da ljudi ne poklanjaju previše pažnje čišćenju svojih dvorišta pošto je samo 36 odsto ispitanih reklo da redovno brinu o higijeni roštilja. 

„Bašte mogu da budu izvot štetnih bakterija, koje, ukoliko se prenesu do usta, mogu da dovedu do bolesti i infekcija. Zato je vrlo važno da pre upotrebe roštilja dodatnu pažnju posvetite njegovom čišćenju“, izjavila je Ekerlijeva. 

Predmeti koji takođe sadrže više bakterija od WC šolje su tepih, kompjuterska tastatura, kuhinjski sunđer i mobilni telefoni.






Izvor: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.