Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за септембар, 2015

Kako napraviti sojino mleko

250 grama soje oprati i potopiti u trostruko većoj količini hladne vode i držati 12 do 16 časova (leti u hladnjaku), dok zrno pod prstima ne počne da se ljušti, odvaja. Vodu sa ljuskama odliti. Polovinu soje staviti u mikser i doliti 4dl tople vode. Obrađivati 5 do 10 minuta sve dok ne postane pire. Ako je suviše gusto, doliti još malo vode. U poseban lonac sipati litar vode, ostaviti da proključa, skinuti s vatre i dodati pire od soje. U mikseru umutiti i drugu polovinu soje i sipati u lonac, a zatim sve zajedno kuvati na vatri srednje temperature 15 minuta, za sve to vreme mešati, da se ne uhvati za dno. U početku se pravi velika pena.

Laksativi

Biljni laksativi podstiču rad creva blagim pročišćavanjem. Oni se koriste u slučaju zatvora, manjka vlakana u hrani, krvne toksičnosti, prisustva kamenja u žučnoj kesi, hipertenzije, kožnih stanja uzrokovanih nedovoljnim izlučivanjem ili neke infekcije za koju je potrebno pročišćavanje creva. Najčešće upotrebljavana laksativna biljka jeste planika (ili uva). Sena, koja je druga na listi, zapravo je purgativna biljka (videti ispod); veoma je jaka (samo jedna šolja čaja dnevno). Ostale laksativne biljke su aloja, koren sladića, seme bokvice, kurika i koren maslačka (kad je i jetra umešana). Mogu se kombinovati ili koristiti zasebno. Pojedine biljke, poput planike i sene, deluju tako što čiste creva, dok druge (poput semena bokvice, lanenog semena i agara) stvaraju mekanu gelastu materiju koja klizi (videti demulcente ispod). Tokom groznice ove biljke hlade sistem eliminisanjem toplote iz creva. Evo liste biljaka koje podstiču rad creva: kora krušine, broćika, agar, konopljuša,