Пређи на главни садржај

Da li je prirodno uvek najbolje?


“Prirodno” i “organsko” postali su izuzetno popularni u svetu, a hemikalije se sve češće smatraju štetnim.


Međutim, prirodni preparati nisu pravi izbor za neke ljude, a mi vam predstavljamo i nekoliko razloga za to. 






Neki prirodni preparati nisu bezbedni u trudnoći

Mnoge žene se šokiraju kada saznaju da neke biljke ne treba da uzimaju tokom trudnoće. Predstavljamo vam nekoliko takvih:

Patuljasta palma (Serenoa repens) – kada se koristi oralno, može izazvati hormonalni disbalans
Kanadski ljutić (Hydrastis canadensis) – oralnom upotrebom može doći do ploda putem placente
“Ženski” žen-šen – oralnom upotrebom može uticati na opuštanje materice
Efedra – opasna je ako se uzima oralno
Johiba (Pausinystalia yohimbe) – deluje kao hormonski stimulans
Cecropia peltata – u velikim dozama dovodi do kontraindikacija
Hristov venac – prilikom oralne upotrebe
Cimicifuga – opasna prilikom oralne upotrebe
Caulophyllum thalictroides – izaziva prevremene kontrakcije
Rimska kamilica – kada se koristi oralno
Metvica – opasna prilikom oralne i upotrebe na koži
Neke hemikalije su neophodne

Iako je jasno da pojedina jedinjenja poput sulfata mogu izazvati iritacije kože, to nije slučaj sa svim hemijskim sastojcima. Na primer, parabeni su dobili izuzetno lošu reputaciju, a zapravo su štetni samo u slučaju da se upotrebljavaju u daleko većim količinama nego što je slučaj sa kremama i losionima.

Na nekim sajtovima se čak mogu pronaći podaci da se parabeni nagomilavaju na koži, što je dokazano netačnim.

Bez parabena, koji su konzervansi, mnogi preparati imali bi mnogo kraći rok trajanja ili bar veću cenu jer bi se morale upotrebljavati skuplje alternative.

Neki ljudi mogu biti alergični na prirodne sastojke

Prirodno ne znači uvek i bezbedno. Na primer, kamilica, koja bi trebalo da opušta, može izazvati osip kod osoba koje su alergične.

Arnika za koju se veruje da leči modrice, takođe može izazvati opasne posledice usled dugotrajne izloženosti.

Zapravo, lečenje kože arnikom može dovesti do edematoznog dermatitisa, pa čak i ekcema.

Čuvajte se “uradi sam” preparata

Sve je popularnija priprema “prirodnih” preparata u kućnim uslovima. Mnogi ljudi misle da ako su sastojci prirodni i potiču iz hrane, nema razloga da ih ne stave i na lice.

Međutim, problem je u tome što preparati iz frižidera nisu testirani na koži, a kada ih nanesete, možete dobiti alergijsku reakciju.

U najgorim slučajevima, završava se na lečenju kortikosteroidima, koji imaju brojne neželjene nuspojave.

Prirodno nije uvek jeftino

Jasno je da su vitamin C, vitamin E, zeleni čaj i vitamin B3 odlični prirodni saveznici lepote. Međutim, potrebna vam je dugotrajna upotreba, koja ne daje uvek najbolje rezultate.

Ako očekujete da vas oni podmlade, možda ćete potrošiti silan novac, a efekti neće biti zadovoljavajući. Zato je bolje povremeno se prepuštati rukama profesionalaca.


Izvor:B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...