Пређи на главни садржај

Da li ste znali da....

                                                    

 …Konzumiranje do 4 šolje kafe dnevno ne povećava rizik od konorarne bolesti srca. Većina istraživanja koja su pratila zdrave ljude ,nije naišla na vezu između kafe koji su pili I razvoja koronarne bolesti srca. I došlo se do zaključka da nema nikakve veze između konzumiranje kafe sa bolestima srca.Čak I istraživanja pokazuju da normalno konzumiranje kafe ne utiče na krvni pritisak u odnosu na one koji ne piju kafu.


…Američka zdravstvena asocijacija je zaključila da 2-3 šoljice dnevno mogu da piju majke koje doje,a da to ne predstavlja rizik po zdravlje beba.

…Svetska zdravstvena organizacija je utvrdila da kafa ne stvara zavisnost.
…Kafa je važan izvor kalijuma,magnezijuma I drugih važhin mineral.

…Hlorogenska kiselina je najistaknutiji polifenol u kafi. Robusta sadrži 7-10% hlorogenske kiseline,a arabika 5-7%. To znači da šoljica kafe može da sadrži između 15 I 32 mg hlorogenske kiseline. Kofeinska kiselina još jedan polifenol otkriven u kafi,za koji se tvrdi da efikasno štiti  ćelije od oksidacije.

…Način na koji se priprema ˝turska kafa˝oslobađa najvišekofeina.

…Italijanski istraživači su otkrili da trigonelin ,sastojak kji kafi daje aromu I gorak ukus, ima antibakterijska I antiadhezoina (protiv lepljenja) svojstva,štopomaže u formiranju karijesa.

…A Japanski istraživači su u časopisu Nacionalnog istraživanja institute za rak su objavili da osobe koje piju kafu imaju 50% manje šansi da obole od raka jetre. Nekoliko časopisa je dovelo u vezu kafu sa smanjenim rizikom od raka debelog creva ,retkuma,dojke ali se ovi navodi moraju dalje istraživati I potvrditi.

…Navode se I izgledi da kafa štiti muškarce ali ne I žene ,od Parkinsonove bolesti. Jedino moguće objašnjenje je da su esterogenu I kofeinu potrebni isti enzimi da bi se izvršili metabolički procesi u organizmu,te da ih esterogen uzima ˝kofeinu˝.


                           

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...