Пређи на главни садржај

Sve o matičnim ćelijama


Matične ćelije predstavljaju "temelj" izgradnje celokupnog ljudskog organizma.
Od njih nastaju sva tkiva, svi organi - od njih nastaje život.

Imaju fascinantan potencijal da se dele i stvaraju nove tipove ćelija u organizmu. Pored toga što ga izgrađuju, one služe tokom celog života za regeneraciju celokupnog organizma. Kada se matična ćelija podeli, ona iznova stvara još novih matičnih ćelija i poseduje fascinantnu mogućnost diferenciranja u ćelije koje imaju specijalizovanu funkciju, te mogu postati ćelije mozga, mišića, bubrega, rožnjače, krvi...
Matične ćelije se dele na:

•    Embrionalne
•    Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce
•    Odrasle matične ćelije

Embrionalne matične ćelije – nalaze se u embrionu i koriste se uglavnom za potrebe istraživanja kako bi se bolje razumela problematika na polju matičnih ćelija.

Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce – nalaze se u krvi pupčane vrpce i potpuno bezbedno i bezopasno po majku i novorođenče se mogu izdvojiti. To su mlade matične ćelije koji nisu bile pod uticajam spoljašnjih uticaja.



Odrasle matične ćelije – njihova najveća koncetracija je u kičmenoj moždini a ima ih i u drugim organima. Uveliko se koriste se za potrebe lečenja, ali im je mana što u sebi nose "tragove prethodnog života" - preležane bolesti, vakcinacije,  uticaj spoljne sredine, što ih čini manje vitalnim.
Matične ćelije su jedinstvene jer mogu neograničeno da se dele, pri tome nediferencirajući svoje stanje. Važna sposobnost matičnih ćelija je ta da se mogu specijalizovati i svojom deobom postati ćelije mišića, kosti, krvi...


                                                          Deoba matičnih ćelija 

Matične ćelije još mogu da se pronađu u organima i tkivima, kao što su jetra, creva, koštana srž, krv, mišići, koža, mozak...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...