Пређи на главни садржај

Постови

Kako napraviti sojino mleko

250 grama soje oprati i potopiti u trostruko većoj količini hladne vode i držati 12 do 16 časova (leti u hladnjaku), dok zrno pod prstima ne počne da se ljušti, odvaja. Vodu sa ljuskama odliti. Polovinu soje staviti u mikser i doliti 4dl tople vode. Obrađivati 5 do 10 minuta sve dok ne postane pire. Ako je suviše gusto, doliti još malo vode. U poseban lonac sipati litar vode, ostaviti da proključa, skinuti s vatre i dodati pire od soje. U mikseru umutiti i drugu polovinu soje i sipati u lonac, a zatim sve zajedno kuvati na vatri srednje temperature 15 minuta, za sve to vreme mešati, da se ne uhvati za dno. U početku se pravi velika pena.

Laksativi

Biljni laksativi podstiču rad creva blagim pročišćavanjem. Oni se koriste u slučaju zatvora, manjka vlakana u hrani, krvne toksičnosti, prisustva kamenja u žučnoj kesi, hipertenzije, kožnih stanja uzrokovanih nedovoljnim izlučivanjem ili neke infekcije za koju je potrebno pročišćavanje creva. Najčešće upotrebljavana laksativna biljka jeste planika (ili uva). Sena, koja je druga na listi, zapravo je purgativna biljka (videti ispod); veoma je jaka (samo jedna šolja čaja dnevno). Ostale laksativne biljke su aloja, koren sladića, seme bokvice, kurika i koren maslačka (kad je i jetra umešana). Mogu se kombinovati ili koristiti zasebno. Pojedine biljke, poput planike i sene, deluju tako što čiste creva, dok druge (poput semena bokvice, lanenog semena i agara) stvaraju mekanu gelastu materiju koja klizi (videti demulcente ispod). Tokom groznice ove biljke hlade sistem eliminisanjem toplote iz creva. Evo liste biljaka koje podstiču rad creva: kora krušine, broćika, agar, konopljuša,

Nije svaka reakcija na hranu alergija

Različite vrste preosetljivosti na namirnice imaju slične simptome, ali drugačije uzroke. U jednom slučaju dolazi do imunološkog procesa zbog stvaranja antitela, najčešće posle uzimanja mleka, jaja, oraha. NAJNOVIJE epidemiološke studije pokazuju da se sve više ljudi suočava sa problemom presetljivosti na hranu. Evropska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju klasifikovala je svaku reakciju organizma na hranu kao hiperosetljivost, pri čemu se sve netoksične reakcije na hranu dele na alergije i intolerancije. Iako se pojedini simptomi mogu preklapati, postoje jasne biohemijske i fiziološke razlike između alergije i netolerancije na hranu.

Sta raditi sa hranom koja ostane posle praznika

Сви који су јуче себи дали одушка и претерали са храном и пићем, данас морају да буду опрезни, нарочито ако им је храна остала. Намирнице држите у расхладним уређајима, а ако то не учините последице по здравље могу бити бројне. На менију, по правилу, од меса у свим облицима до лука, јаја, сира, салата, пецива и слаткиша. На калорије и количину се не мисли, па често након празновања преостане хране. Углавном се преостала храна носи кући или се подели са пријатељима.

Kako se zastititi od gripa

Grip se manifestuje se ne samo bolovima u mišićima, groznicom, visokom temperaturom (preko 38,5) i uobičajenim curenjem nosa, kijanjem i kašljanjem  – već može da dovede i do teških stomačnih problema, ali i upale pluća i drugih komplikacija. Posebno je rizičan za decu mlađu od dve godine, starije koji su prevalili šezdesetu, trudnice i hronične bolesnike.