Пређи на главни садржај

Постови

Recepti na blic

Kupus, peršun i med ublažavaju tegobe Razni preparati mogu da ublažiti tegobe izazvane zapaljenjem sluzokože želudca. Kupus Sok od svežeg kupusa ubedljivo je najdelotvorniji. Pacjenti sa gastritisom bi trebalo da piju po pola čaše soka od kupusa, tri puta dnevno, pre jela. Koren peršuna Koristi se tako što se četiri kašike korena sitno iseckaju, preliju šoljom vrele vode i posle desetak minuta procede. Dnevno bitrebalo piti po tri šolje ovog čaja. Med pomešan sa suncokretovim uljem i lanenim semenom Tako spremljen preparat blagotvorno deluje na upljenu sluzokožu. Smesa se pravi od 50g meda, 50g suncokretovog ulja, i 100g lanenog semena. Čuva se u staklenoj tegli u frižideru. Svakog jutra, tokom dve nedelje, uzima se po pola kašike na prayan stomak. 

Zdravlje na blic

Visok nivo glukoze u krvi dovode do suženja krvnih sudova Doboro je poznat negativan uticaj šecera na ljudski organizam. Između ostalog, povišen nivo glukoze u krvi uzrokuje kontrakcije ili sužavanje krvnih sudova , što je dodatni stres za srce. Štaviše, čini se da postoji direktna veza izmedju nivoa glukoze i učestalosti kontrakcija. To može uzrokovati opterećenje u radu srca i hipertenzije, te smanjiti dotok krvi u ostale organe. Osim toga, povišen nivo glukoze u krvi u trenutku srčanog udara može izazvati smrt ili komplikacije. Inače, nivo šecera u krvi prirodno raste tokom srčanog udara - u biološkom procesu koji se smatra reakcijom na stres. To znači da ljudi s vec povišenim nivoom glukoze  u krvi imaju veći rizik da umru od posledica srčanog udara. Bukovača - štiti od kanciroma Pored obilja vitamina B - komplekasa, ova gljiva sadrži i beta - glukan, polisaharid koji snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, te stimuliše imuno - sistem.  Ova supstanca bila je

Iskustvo sa djumbirom

Lično uvek sam težila alternativnoj medicini. Znam da ne može da izleči neke bolesti,naravno, ali može da ih ublaži i spreči njen neki razvitak u nekom početnom periodu. Moja majka i otac su često koristili biljčice, to pamtim jos kao mala...malo malo pa ih vidim da piju čajeve, majka stavlja ubrane biljčice kamilice, nane..šipka da se suši. Moj otac ima jako veliku kolekciju, što novina, što knjiga o biljkama i zdravoj ishrani. Vremenom izgleda da sam i ja malo prisvojila to njihovo interesovanje za tu alternativnu medicinu. Udala se i jako volim svojoj deci da dajem čajeve ako dodje do mučnine, prehlade, pada imuniteta..sve to zahteva naravno i zdraviju ishranu, jer ne možemo očekivati neko izlečenje ili boljitak ako nam se ishrana zasniva na grickalicama..čipsu, pljeskavicama odnosno brzoj hrani.  

Ponoćno grickanje

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da konzumiranje obroka nakon 8 sati uveče ne utiče na gomilanje suvišnih kilograma.  

Kako napraviti sojino mleko

250 grama soje oprati i potopiti u trostruko većoj količini hladne vode i držati 12 do 16 časova (leti u hladnjaku), dok zrno pod prstima ne počne da se ljušti, odvaja. Vodu sa ljuskama odliti. Polovinu soje staviti u mikser i doliti 4dl tople vode. Obrađivati 5 do 10 minuta sve dok ne postane pire. Ako je suviše gusto, doliti još malo vode. U poseban lonac sipati litar vode, ostaviti da proključa, skinuti s vatre i dodati pire od soje. U mikseru umutiti i drugu polovinu soje i sipati u lonac, a zatim sve zajedno kuvati na vatri srednje temperature 15 minuta, za sve to vreme mešati, da se ne uhvati za dno. U početku se pravi velika pena.

Laksativi

Biljni laksativi podstiču rad creva blagim pročišćavanjem. Oni se koriste u slučaju zatvora, manjka vlakana u hrani, krvne toksičnosti, prisustva kamenja u žučnoj kesi, hipertenzije, kožnih stanja uzrokovanih nedovoljnim izlučivanjem ili neke infekcije za koju je potrebno pročišćavanje creva. Najčešće upotrebljavana laksativna biljka jeste planika (ili uva). Sena, koja je druga na listi, zapravo je purgativna biljka (videti ispod); veoma je jaka (samo jedna šolja čaja dnevno). Ostale laksativne biljke su aloja, koren sladića, seme bokvice, kurika i koren maslačka (kad je i jetra umešana). Mogu se kombinovati ili koristiti zasebno. Pojedine biljke, poput planike i sene, deluju tako što čiste creva, dok druge (poput semena bokvice, lanenog semena i agara) stvaraju mekanu gelastu materiju koja klizi (videti demulcente ispod). Tokom groznice ove biljke hlade sistem eliminisanjem toplote iz creva. Evo liste biljaka koje podstiču rad creva: kora krušine, broćika, agar, konopljuša,

Nije svaka reakcija na hranu alergija

Različite vrste preosetljivosti na namirnice imaju slične simptome, ali drugačije uzroke. U jednom slučaju dolazi do imunološkog procesa zbog stvaranja antitela, najčešće posle uzimanja mleka, jaja, oraha. NAJNOVIJE epidemiološke studije pokazuju da se sve više ljudi suočava sa problemom presetljivosti na hranu. Evropska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju klasifikovala je svaku reakciju organizma na hranu kao hiperosetljivost, pri čemu se sve netoksične reakcije na hranu dele na alergije i intolerancije. Iako se pojedini simptomi mogu preklapati, postoje jasne biohemijske i fiziološke razlike između alergije i netolerancije na hranu.

Sta raditi sa hranom koja ostane posle praznika

Сви који су јуче себи дали одушка и претерали са храном и пићем, данас морају да буду опрезни, нарочито ако им је храна остала. Намирнице држите у расхладним уређајима, а ако то не учините последице по здравље могу бити бројне. На менију, по правилу, од меса у свим облицима до лука, јаја, сира, салата, пецива и слаткиша. На калорије и количину се не мисли, па често након празновања преостане хране. Углавном се преостала храна носи кући или се подели са пријатељима.