Пређи на главни садржај

Постови

Maslačak i kopriva čiste organizam

Od polovine decembra, kada je počela sezona slava i praznovanja, većina nas je uživala u hrani malo više no što treba. Zalogaj po zalogaj, čašica po čašica i eto povišenog pritiska, gorušice, suvišnih kilograma i nagomilanih toksina. Slavlja su prošla i sad je pravo vreme za čišćenje organizma. U narednom periodu jedite laganu hranu, što više svežeg voća i pijte bar dva litra tečnosti dnevno, najbolje čajeve od maslačka ili koprive jer ubrzavaju izbacivanje toksina. Čaj od ove biljke podstiče cirkulaciju i izbacivanje štetnih materija iz organizma, pa stoga umesto kafe pijte tri šolje ovog čaja dnevno. Lišće koprive bogato je gvožđem, fosforom, kalcijumom i magnezijumom, zbog čega se kopriva smatra dobrim diuretikom. Čaj:  Dva osušena lista koprive prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i popijte. Pošto ovaj čaj pospešuje mokrenje, uzimajte namirnice bogate kalijumom kako biste sprečili gubitak tog minerala. Listovi ove rasprostranjene biljke im

Da li je čaj zaista zdrav?

Da li čaj zaista leči rak i smanjuje holesterol? Evo šta neke studije kažu na temu ovog napitka. Način na koji zdravstveni gurui i naučne studije pričaju o čaju, tera ljude da pomisle da je reč o nekom svemoćnom eliksiru. On poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetesa – maltene ne postoji neko zdravstveno stanje kome čaj, na ovaj ili onaj način, ne pomaže.  Sada stručnjaci govore za šta je čaj dobar, a šta su mitovi i netačne informacije. Zašto je čaj vruć? theilr / Flickr.com Kada naučnici govore o čaju, oni misle na crni, zeleni,beli - koji su napravljeni od lišća biljke camellie sinensis. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim karakteristikama. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, proverite sastojke za reč “čaj”.  Ono što čajeve razlikuje među sobom jeste način na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utiče na ukus i nu

Ko je sve podložan gojenju?

Predstavljamo vam istraživanje koje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Proverite da li spadate u neku od grupa. Gubljenje kilograma je jednostavno: jedite manje i vežbajte više. Razlog zašto je mnogim osobama teško da se ovoga pridržavaju leži duboko u ljudskoj psihi.  Jedno istraživanje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Isti delovi mozga koji kontrolišu emocije i stres odgovorni su i za apetiti; rane životne navike takođe igraju veliku ulogu u tome kako ćemo se hraniti kasnije u životu.  Veza između emocija, hrane i težine uspostavlja se u vrlo ranom periodu života. Deca koja imaju lošu vezu sa majkom, imaju duplo veće šanse da budu gojazna do svoje 15. godine.  “Mislite da postoji neko ko ne zna da je brokoli zdraviji od big meka?” pita Rene Stefans, nutricionista i autorka mnogih knjiga.  “Naravno da ne postoji; zato je važno da otkrijemo šta se dešava u našim glavama što na

Hranom protiv bolesti

Zahvaljujući najnovijim istraživanjima naučnici su napravili listu namirnica koje su najmoćniji borci u borbi protiv bolesti. Korišćenje određenih namirnica prirodnim putem štiti organizam, međutim, mnogi ljudi nisu svesni da ishrana znatno doprinosi kvalitetu života uopšte.  Morske trave   Iako nisu deo svakodnevne ishrane, pokazalo se da su vlakna iz zelenih algi delotvorna kod gubitka kilograma. One smanjuju apetit stvarajući osećaj sitosti. Salata od algi svakog dana pomaže snižavanje krvnog pritiska, tvrde naučnici iz istraživačkog centra u Irskoj.  Kiseli sok od višanja   Pokazao se veoma uspešnim kod problema sa nesanicom, naročito u kombinaciji sa drugim terapijama. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile 2 čaše soka svakog dana, spavale u proseku 39 minuta duže. Zdrav san je od velike važnosti u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti.  Kivi   Snižava krvni pritisak. Mete Svendensen sa Univerziteta u Oslu upoređivao je korist

Kako se hraniti tokom praznika?

Na početku smo praznične sezone i tek nam predstoje slavlja urpiličena bogatim trpezama. Bez obzira na to gde idete, nije lako odoleti iskušenju poslastica i hrane koja se sprema posebno u ovo doba godine, a sigurno ne želite ni da kvarite raspoloženje i uživanje u praznicima. Jedite promišljeno   Budite svesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, švedski sto ili sarme i pečenje na slavi, razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir.  Jedite polako   Pažljivo žvaćite svaki zalogaj i sačekajte da se hrana slegne, pre nego rešite da nastavite.  Napravite spisak pre odlaska u prodavnicu   Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unapred pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno.  Daleko od očiju - daleko od stomaka   Ako pravite kolače ranije, zamrznite ih ili ih sklonite iz vidokruga kako ne bi bili preveliko iskušenje. Na proslavi nemojte da

Praznična trpeza - kalorijska bomba

U vreme praznika jelu i piću teško je odoleti, a praznične trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme. Kako izdržati praznični udar na želudac, kada se samo tokom nekoliko dana u organizam unese i više od 10 000 kalorija? avlxyz / Flickr.com Podvarak, sarme, pečenja, ukusni su i nezaobilazni specijaliteti nacionalne kuhinje. Ipak svečarska trpeza prebogata je masnoćama i predstavlja pravu kalorijsku bombu. Naš organizam sam proizvodi dve trećine potrebnog holesterola, a da bi normalno funkcionisao odraslom čoveku je dnevno potebno još samo 200 miligrama da unese hranom. "Jedno jaje sadrži 270 miligrama holesterola. Dakle dnevna potreba za holesterolom za odraslog coveka koji normalno radi i funkcionise je svega jedno jaje dnevno 6:238:29 Naravno da taj višak holesterola koji unesemo organizam pokušava da ga se oslobodi tako sto ga taloži na druga mesta gde ga inace ne bi trebalo da bude. Prvo gde se taloži su krvni sudovi&

Napeti ste? Spas je matičnjak

Matičnjak je lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska biljka. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama… Matočina, limun trava ili pčelarica, kako se u narodu još naziva matičnjak, spada u višegodišnje biljke, dostiže visinu od oko 60 centimetara i ima bele, plavičastobele, bledoružičaste ili žućkastobele cvetove. Njegov opojni miris najviše podseća na limun. Matičnjak se uspešno gaji u baštama ili saksijama koje su postavljene na sunčanom mestu. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja citronelal i citral, pelini i tanini, koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i imaju antibiotsko dejstvo. ŠTA LEČI Redovno uzimanje čaja od matičnjaka pomaže kod nervoze, depresije i glavobolje uzrokovane stresom. Kupka od matičnjaka deluje smirujuće, pa se preporučuje osobama koje pate od nesanice. Tinktura napravljena od ove lekovite biljke pomaže kod glavobolja, usnog herpesa i atletskog sto

Gazirana pića povećavaju agresivnost adolescenata

Istraživanjem koje je sprovedeno na 1.878 tinejdžera iz 22 škole u Bostonu, starosti od 14 do 18 godina, dokazana je povezanost konzumiranja slatkih gaziranih pića i agresivnosti. Na portalu Vitamini se navodi da su ispitanici pitani koliko su protekle sedmice popili gaziranih zasladjenih pića. Rezultati su pokazali da 70 odsto tinejdžera pije do četiri konzerve zaslađenog gaziranog pića nedeljno, dok 30 odsto ispitanika nedeljno pije pet ili više konzervi. Posle toga su istraživači tražili potencijalne pokazatelje nasilničkog ponašanja u grupi ispitanika pri čemu je kod dece koja su pila više od pet konzervi soka nedeljno zabeležena veća konzumacija alkohola, češće pušenje cigareta i agresivno ponašanje prema vršnjacima i članovima porodice, pa čak i posedovanje oružja. Takođe je utvrđeno da je nivo agresivnog ponašanja bio proporcionalan količini konzumiranih gaziranih pića. Naučnici su zaključili da su tinejdžeri koji su značajno konzumirali gazirana zaslađena pića bili 9