Пређи на главни садржај

Постови

8 čarobnih trava za mršavljenje

Da li ste znali da postoje 8 divnih i čarobnih trava koje postoje i pomažu u detoksikaciji organizma,koje i ubrzavaju metabolizam, smanjuju nam apetit i pomažu nam u gubljenju kilaže. A to su sledeće biljčice: MASLAČAK Koren maslačka bogat je inulinom i velika je pomoć kad želite da smršate. Povoljno utiče na jetru i gušteraču, a zbog flavonoida ima i protivupalno i diuretsko delovanje. Maslačkov koren pomaže i u regulaciji šećera u krvi. KOPRIVA  Listovi i koren koprive su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, podsticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije. Uz koprivu, jetra će bolje lučiti žuč u žučnu kesu, a time i olakšavati varenje masne hrane. KOMORAČ  Plodovi komorača svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u želucu, jetri i žuči. Pomažu u varenju masne hrane.  ZOVA Cvetovi zove su diuretici i imunostimulatori. Svojim delovanjem, ali i mirisom i ukusom, odlično se uklapa u čajne

Oprezno sa voćnim sokovima!

Svakoga dana smo bombardovani reklamama o zdravim i prirodnim sokovima sa mnoštvom vitamina, minerala i drugih zdravih sastojaka. Međutim, takve poruke ipak treba prihvatiti sa određenom dozom opreza. Naravno, u centru svake takve kampanje je agresivno insistiranje na  zdravlju potrošača . I domaći i strani stručnjaci, međutim, upozoravaju da je izuzetno pogrešno i opasno svaki voćni sok smatrati zdravim, kao i da su takvi napitci prečesto prepuni  šećera  i veštačkih sastojaka. Možda i najbolji opis ove situacije pronašli smo na sajtu „WebMD.com“, čiji autori tvrde da najkvalitetniji voćni sokovi nude pravo bogatstvo vitamina, ali da najlošiji nisu nimalo bolji od tečnih slatkiša. Doktori preporučuju nekoliko stvari. Pre svega, osoboma koje preko svežih napitaka žele da pojačaju unos vitamina preporučuju se sokovi od  povrća . Takvi napici, čak i oni kupovni, po pravilu imaju neuporedivo manje šećera od voćnih. Generalno, a pre svega zbog bogatijeg ukusa voćnih napitaka, sokovi od p

10 pitanja o zdravoj ishrani

Da li je bolje jesti neorgansko voće, ili ne jesti ga uopšte?  Zavisi, jer nije sve voće isto. Organsko voće je svakako najbolji izbor za izbegavanje pesticida i drugih hemikalija, ali neke vrste voća su prilično „čiste“. Međutim, ako volite: breskve, jabuke, paprike, celer, nektarine, jagode, višnje, kruške, uvozno grožđe, spanać, salatu i krompir, bolje je da se odlučite za organske varijante. Da li je visok sadržaj soli zaista veliki problem?  Jeste i po pravilu je najviši u prerađenoj hrani, odnosno, gotovim obrocima. Naime, dnevno nam je potrebno svega od 1.500 do 2.300 mg soli dnevno, a neki gotovi obroci imaju toliku koncentraciju soli u samo jednoj porciji. Ako ne brinete o unosu soli, rizikujete visok krvni pritisak, srčani napad, moždani udar, otkazivanje srca, pa čak i bubrega. Da li svi moramo da doručkujemo?  Mame nas nisu lagale: doručak je najvažniji obrok u toku dana. Čak kada spavate, telo radi i potrebno mu je „gorivo“ kad se probudite. Umesto da nadoknad

Živeti sa dijabetisom

Sta je dijabetes (secerna bolest)? Dijabetis ili secerna bolest je oboljenje zbog kojeg tijelo ne proizvodi ili nepravilno upotrebljava insulin. Insulin je hormon koji pretvara secer, skrob ili drugu hranu u energiju koja je potrebna za tvoj svakodnevni zivot.  Dijabetes se danas ubraja među najčešćaendokrinološka oboljenja , sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta ).  To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost . Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas ), a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa  kod određenih zaraznih oboljenja . Kako rukovoditi sa dijabetisom? Rukovodjenje dijabetisom se obavlja na tri nacina: Zdrava ishrana Fizicke aktivnosti Lekovi (ako su potrebni) Kako ja mogu kontrolisati moj

Cimet za hladne dane

«Daleko u planinama kojima ljudska noga nije koračala, iznad nepristupačnih okomitih  litica, žive čudne džinovske ptice koje u svoja gnezda ugrađuju grančice biljke koju Feničani zovu kinnamonum. Kako se do tih gnezda ne može doći, domišljati Arapi love zveri, seku ih na velike komade i ostavljaju u podnožju tih tajanstvenih planina. Ptice uzimaju krupne komade mesa i nose ih u svoja gnezda koja se pod velikom težinom plena raspadaju. Trgovci samo to čekaju. Iz ostataka gnezda biraju grančice cimeta i svojim velikim karavanima ga razvoze širom sveta» Ovo je samo jedna od priča u poreklu toliko obožavanog začina zapisana u knjigama čuvenog grčkog istoričara Herodota koji je po svoj prilici u nju iskreno verovao. Cimet, karanfilić i muskatni oraščić toliko su se dopadali antičkim narodima da je cena ovih začina bila dvanaest puta veća od cene iste količine srebra. Pored jela sa najekskluzivnijih rimskih trpeza, cimet (Cinnamomum zaylanicum) se u Antici podjednako koristio i za izra

Bakini lekovi

Uvek sam verovala nekako bakinim receptima,zašto?Pa zatošto su ipak oni živeli u vremenu gde nisu znali i nije im bilo pristučno toliko toga kao što je nama pruženo i to što su radeli delovalo je a pri tom nisu u organizmu ubijali sve one korisne bakterije koje su bitne organizmu. I sa prostim stvarima, biljčicama lečili i ujedno i jačali svoj imunitet koji je jako bitan za očuvanje zdrvlja.                                                           ZA BOLJE VARENJE Bolovi u abdomenu često se javljaju usled upale želuca i creva. Za ublažavanje tegoba koristi se:  Sok od bokvice Pola kilograma listova sveže bokvice dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku. Ukoliko sok od bokvice, bez meda, koristite kao oblogu, rešićete se i glavobolje. UPALA GRLA Zbog virusne prehlade, prevelikog naprezanja glasa ili suvog vazduha grlo postaje nadraženo. U oporavku će vam pomoći: Žalfija s medom Prelijte kašiči