Пређи на главни садржај

Постови

Zdravi parovi

Zašto se jabuke dobro slažu s ovsenom kašom? Šta to u maslinovom ulju pojačava lekovita svojstva paradajza? Zašto grašak treba da jedete sa ljutim papričicama i zašto da pijete mleko zaslađeno medom kada ne možete da zaspite?                      Paradajz i maslinovo ulje: Zbogom problemima sa srcem Paradajz je bogat antioksidantom likopenom, koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Apsorpciju likopena pojačavaju zdrave masti, poput maslinovog ulja, pa je ova kombinacija dobitna za sve one koji imaju problema sa srcem. Ovsena kaša i jabuke:  Snižavaju holesterol Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete barem tri

Slatki koren sladića smiruje želudac

SLATKI koren glycyrrhiza glabra, ili sladića koga poznavaoci lekovitog bilja ovih dana vade, podjednako je cenjen u naučnoj i tradicionalnoj medicini. Žilave, drvenaste stabljike sa sitnim ljubičastim cvetovima i grubim, vrlo lepljivim listovima nalik bagremovim rastu na peskovitom zemljištu pored reka, puteva ili na njivama. Svež koren sadrži mnogo skroba, saponozide, mineralne i masne materije, malo manitola, asparagina, gorkih materija, saharoze i likviritozida. Slast i lekovitost potiču od triterpenskih heterozida pre svega od glicirizina, dok glicirizinska kiselina deluje protiv upala, jer deluje slično kortikosteroidnim hormonima.      Iako je slatki koren jedna od najstarijih lekovitih biljaka evropske, induske i kineske tradicionalne medicine, tek od 1950. godine kada je naučno potvrđeno da sadrži estrogene hormone steroidne građe, dobio je prvorazredni značaj u medicini. Najveći deo svežeg korena služi za proizvodnju „glicina“, glavnog neuroprenosnika mozga i kičmene moždi

Cvekla

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja uspela je da na sebe privuče pažnju još kod starih naroda, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti.                                                  Danas se  cvekla  smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od vitamina najprisutniji su  vitamin  B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama   B12 . Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u  antikancerogene biljke .  Osim toga, potvrđena je i njena zdravstvena delotvornost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini jedragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.  Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podst

Čajevi

Ide hadnije vreme i lepo bi bilo kada bi koristili svaki dobar trenutak da se malo odmorimo uz dobru toplu šolju čaja. Onisu pre svega što imaju lekovita svojstva ,takodje su i niskokalorična i osvežavaju u svakom pogledu,ne samo kad smo bolesni.                             ČAJ LEKOVITA SVOJSTVA     KAMILICA Ima analgetsko, anti-inflamatorno, antimikrobno i antispazmatičko dejstvo. Čaj od kamilice deluje smirujuće i često se koristi kao lek protiv nesanice. Ublažava bolove u želudcu, kao i  simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči. Ublažava menstrualne tegobe. NANA Nana predstavlja spazmolitik, karminativ, dijaforetik, lokalni antiseptik i virostatik. Povoljno deluje na funkciju jetre i žučne kese I ublažava bolove. Koristi se i kao sedativ. Ima smirujuće dejstvo I pomaže u slučaju migrene.Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan. Smiruje nadreženi želudac I olakšava menstrualne probleme. Može da

Sačuvajmo se gripa

Oduvek smo se pitali i svašta radeli kako bi izbegli ono što neke,stalno svake zime zakači a to je grip. Postoje namirnice,vežbe i napici koji sve to mogu da ublaže i jednim delom,ne kod svih jer sve zavisi od organizma,spreči. I evo par načinakako ne biste pali u krevet i mužili se sa tom ružnom boljkom koja nas slomi i totalno uspori.                                    SVEŽE NAMIRNICE Jedite što više svežih namirnica u kojima ima minerala i vitamina. Vitamini A, B6, C i minerali cink, gvožđe, selen su ključni za jačanje imunosistema. U sezoni gripa unosite dodatnu dozu dodataka ishrani, posebno vitamin C.   BELI LUK Beli luk je poznat po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu i može da bude odlična prevencija. Dnevno bi trebalo uzeti dva čena sirovog belog luka, a da biste izbegli užasan zadah, isecite čen na sitne komadiće i progutajte sa vodom ili sa biljnim čajem. Posle toga uzmite malo svežeg peršuna. PEČURKE Tu su i pečurke za koje je dokazano da povećavaj