Пређи на главни садржај

Постови

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Crna tajna

Čokolada predstavlja komponentu brze hranekoju nutricionisti i nepreporučuju ali i postoji činjenica koja se ne može poreći a to je da je to hrana sa visokim sadržajem masti i koncentrovanog šećera. Ali,posebne vrste čokolade unete u manjim količinama mogu biti i te kako korisne!                                               Čokolada kao lek Kakao se već vekovima koristi u humanoj ishrani. Dobija se usitnjavanjem i mlevenjem zrnca biljnog porekla(Theobromin cocoa) pa se zbog toga smatra predstavnikom tamnog povrća. Kakao se u početku koristio kao dodatak toplim napicima,a u novije vreme je nezamenljiv dodatak skave iole čokolade. Sa stanovišta pravilne ishrane u tamnom povrću,pa i čokoladi, nalaze se aktivne materije (flavonoidi,procijanidi,katehini) koji deluju blagotvorno na organizam čoveka. Studije su pokazale da smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja,snižava nivo holesterola ali je ovaj efekat dosta izrazitiji kod pacjenata sa izrazito velikom hipertenzijom. Usp

Kako da se rešite loših navika u ishrani

Svako od nas ima bar jednu lošu naviku vezanu za ishranu, koja nas sprečava u tome da se osećamo dobro, imamo dovoljno energije tokom celog dana, skinemo koji kilogram viška ili se rešimo osećaja nadutosti koji muči svakog drugod čoveka na svetu. Međutim, uz male korekcije u režimu ishrane, ovakve navike mogu postati prošlost. Ne preskačite doručak, ako želite da oslabite. Takođe, doručak vam daje neophodnu energiju za rad PRESKAKANJE DORUČKA Zašto je pogrešno?:  Ljudi koji ne doručkuju ujutru obično su mrzovoljni i nemaju dovoljno energije. Pri tom, rizikuju prejedanje u kasnijem delu dana. Šećer u krvi opadne tokom noći, tako da se vaš mozak suštinski "vozi na prazno" dok ujutru nešto ne pojedete. Brojne studije pokazale su da se kognitivne sposobnosti i memorija pospešuju kod ljudi koji redovno doručkuju. Takođe, oni koji preskoče jutarnji obrok u toku dana unesu više kalorija, jer njihov organizam traži da se nadokandi propušteno. Pored toga, redovno doručkovanje va

Zlatne kapi

Lekovita ulja imaju široku primenu u narodnoj medicini i koristi se za negu koze ,ali i u terapiji kod raznih bolesti... Ove  blagotvorne kapi imaju prijatan miris i ukus,a koriste se za inhalaciju,primenu lekovitih kupki,krema i drugih preparata za negu tela i kose. Jačaju imunitet,efikasne u terapiji mnogih bolesti,lako su dostupna i najčešće nemaju neželjena dejstva. Većina lekovitih ulja može se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Kokosovo ulje Priprema se od sušene pilpe kokosa,a zbog visoke biološke aktivnosti najviše se upotrebaljava u kozmetici. Lekovito dejstvo Sadrži vitamin B,C i E i mineralne soli neophodne ljudskom organizmu. Zahvaljujući karakterističnom hemiskom sastavu,kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva ,pospešuje varenje,reguliše funkciju štitne žlezde,poboljšava imunitet,štiti od virusa,pomaže u slučaju oboljenja žučne kese,hrani i jača kosu. Blagotvorno deluje na kožu (hrani je,vlaži i omekšava,te ˝pegla ˝ bore,neutrališe štetne

Šta je dobro za srce?

Kardiovaskularne bolesti su većini posledica  nezdravih prehrambenih namirnica,nedostatak fizičkih aktivnosti,stresa. Postoje namirnice koje će vam  koliko toliko pomoći u očuvanju srca,njegovom jačanju i sprečavanju dolaska bolesti koje ga ugrožavaju.                      LISNATO I ZELJASTO POVRĆE Spanać, blitva, zelje, salata, osim što su zdravi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ovo povrće ima malo masnoća i kalorija, a bogato je vlaknima. Sadrži folnu kiselinu, magnezijum, kalcijum, a ovi minerali pomažu dobar rad srca. Jedna porcija lisnatog zelenog povrća dnevno, smanjuje rizik od bolesti srca za 11 odsto. ZOBENE PAHULJICE Osiguravaju dovoljno snage za dobar početak dana i  dobre su za srce. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno rastopivo u vodi koje smanjuje loš holesterol u krvi. CELE ŽITARICE Pšenica, ječam, proso sadrže prirodna vlakna i vitamine dobre za srce. Bogate su vitaminom E, gvožđem,  antioksidansima. SOJA Soja je odlična zamena za crven

Zdravlje creva i probavnog sastava

Dobre bakterije u vašim crevima nazivaju se različitim imenima, probiotici, korisne bakterije, dobra crevna mikroflora, prijateljska flora i sl. Vaše crevo ima dobre i loše bakterije. Dobre bakterije održavaju zdravlje vašeg probavnog sastava tako što sprečavaju loše bakterije da se multipliciraju. Kod većine ljudi loše bakterije dominiraju u crevima, a to se očituje kroz mnogobrojne bolesti. Većina ljudi kasnije u životu pati od neke bolesti koja je rezultat lošeg zdravlja creva. Kada se loše bakterije multipliciraju? Loše bakterije umnožavaju se kada: - Konzumirate otrove poput pesticida, štetnih aditiva, konzervansa, boja i sl. - Pijete alkohol - Jedete visoko prerađenu hranu - Nedostaje vam proteina u ishrani - U stresnom ste ili anksioznom razdoblju - Pijete neke lekove ili medikamente. Dobre bakterije skup su stotina različitih vrsta bakterija. One zajednički kreiraju pH okruženje 5.9 do 6.9 što se smatra zdravim crevnim okruženjem. Loše bakterije najak

Bez prženja ribe!

Riba se svrstava u namirnice koje su izuzetno zdrave zbog toga što u sebi sadrže velike količine korisnih omega-3 masnih kiselina,i tako je veoma pogodna i preporučljiva kod očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova. Masnije ribe kao što su tunjevina,haringe i losos sadrže veliku količini zdravih masnih kiselina,dok je kod slatkovidnih riba grgeč,karaš,som,pastrmka,smuđ ova količina nešto smanjena. Ove zdrave nezasićene  masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi,održavaju krvni pritisak normalnim, jačaju imuni sistem,smanjuju rizik od zgrušavanja krvi. A kod dece je zabeleženo da jačaju pamćenje i dosta pomažu u procesu poboljšanja učenja. Po poslednjim istraživanjima nije važno koliko količinski jedemo ribu već i na koji način je pripremamo i preporučuju da se riba na našem jelovniku nađe bar dva put nedeljno. Naime,prženjem ribe smanjujemo njenu hranljivu vrednost i uništavamo sve ono što je dobro što se u njoj nalazi i samim tim i to utiče na znatno smanjenje supst

Opasna bakterija u kravljem mleku?

Potpuno novi soj na lekove otporne MRSA superbakterije je utvrđen u kravljem mleku i kod ljudi u Britaniji i Danskoj, ukazuje danas objavljena britanska studija. Dosad neviđena varijanta te bakterije "potencijalno predstavlja problem za javno zdravlje", ističe Mark Holms, viši predavač preventivne veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, a prenosi AFP.  U studiji se ističe da novootkrivena MRSA ne predstavlja opasnost za konzumente pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, ali da bi ljudi koji rade sa stokom mogli da budu izloženi riziku.  Nazvana "bakterijom koja jede meso", na meticilin rezistentna stafilokoka aureus (MRSA) se pojavila kao velika pretnja u bolnicama širom sveta, predstavljajući potencijalnu smrtnu opasnost ako se njome zaraze rane pacijenata.  Zasad još ne može da se kaže da li su u ovom slučaju krave zarazile ljude ili su ljudi zarazili krave, ističe Holms, dodajući da je bezbedno piti pasterizovano mleko ili jesti govedinu, kao i da se