Пређи на главни садржај

Постови

Povratite kondiciju posle praznika

Novogodišnji i božićni praznici su iza nas. Da biste se sa lakoćom oslobodili viška kilograma koje ste "zaradili" za prazničnom trpezom, preporučujemo više fizičke aktivnosti. Osim napolju, možete da se rekreirate i u svom domu uz pomoć raličitih pomagala. LEG POWER Leg power je poznata fitnes sprava koja uz svakodnevno korišćenje od 20-tak minuta garantuje da će vaša zadnjica i noge biti vitkije i čvrće a masne naslage će početi da se smanjuju. Namenjena je prvenstveno pripadnicama lepšeg pola i angažuje delove tela koji su kod dama podložni gomilanju masnih naslaga. BODY TRIMER Sigurno jedna od najpoznatijih i najekonomičnijih sprava za jačanje stomačnih i leđnih mišića. Malih dimenzija, praktična, lagana i ne zahvata posebno velik prostor za odlaganje. Nije lako ali efekti su zagarantovani. STOMAK ELIMINATOR Stanete na ovaj kružni disk i pravite okrete u levu i desnu stranu. Stomačni i leđni mišići se zatežu, troši se energija, masne naslage se tope. Veoma jed

6 tegoba koje ne smete da zanemarujete

Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje. Ako se glavobolja ili povišena temperatura često javljaju česte, lekar treba da otkrije njihov uzrok 1. ZASLEPLJUJUĆE GLAVOBOLJE Ako su glavobolje česte, vreme je da lekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija. 2. DUGOTRAJAN KAŠALJ Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite lekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća. 3. TEMPERATURA Ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite lekara ukoliko imat

Zdrave zamene za šećer

Med, malteks i javorov sirup imaju prijatan ukus i odlični su prirodni zaslađivači. Njihovom upotrebom može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti   Rafinisani, beli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske, višestruko je štetan za ljudski organizam ukoliko se konzumira u velikim količinama. Ovaj zaslađivač nakon prerade gubi minerale i vitamine koji inače podstiču proces njegovog usvajanja i varenja, zbog čega opterećuju pankreas i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova na čijim zidovima kasnije dolazi do taloženja holesterola. Osim toga, slabi imunološki sistem, podstiče razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka, artritisa, izaziva depresiju, nervozu, gojaznost...  Zdrava alternativa rafinisanom šećeru jesu prirodni zaslađivači koji su veoma ukusni, zdravi i korisni za ljudski organizam.  Med   Med sadrži najkvalitetnije vrste ugljenih hidrata koji direktno ulaze u krv i spadaju u grupu lako svarljive hrane. Dok beli šeć

Šargarepa s koprivom

Kopriva pročišćava organizam, ima posebno lep ukus i može da se spremi na stotine načina. Koprivu ne morate ni da kuvate. Dovoljno je da je izgnječite tako da listovi splasnu i izgube "bockavost". Tako je najzdravija, prelivena s malo ulja i soka od limuna. Ako kuvate koprivu, neka to ne bude duže od 30 sekundi, kako biste sačuvali veći deo korisnih sastojaka. Za 1 osobu: Isecite ukoso 3 šargarepe, tako da dobijete duguljaste kolutove, debele oko 1 cm. Zagrejte u šerpi koja ima dobar poklopac 1 do 2 kašičice susamovog ili maslinovog ulja. Dodajte šargarepu, posolite morskom nerafinisanom solju (ne previše, tek da so izvuče prirodnu slatkoću šargarepe). Pržite 1 minut, pa smanjite vatru na najmanje moguće (stavite difuzor plamena, ako ga imate). Dodajte 2-3 kašike vode, dobro poklopite i krčkajte 30 minuta, bez mešanja i podizanja poklopca. Šargarepa će se skuvati u sopstvenom soku i postati izuzetno slatka ako je spremate na ovaj način.  Razmutite kašičicu kuzu praha

Konzumiranje zelenog čaja može povećati sitost

Randomizirana, crossover studija u kojoj je učestvovalo 14 zdravih subjekata pokazala je da konzumiranje zelenog čaja može produžiti osećaj sitosti. Učesnici su nasumično podijeljeni u dvije grupe, jedna je, uz doručak, dobivala 300 ml zelenog čaja, a druga vodu. Potom im se, nakon 15, 30, 45, 60, 90 i 120 utvrđivao osećaj sitosti. U grupi koja je konzumirala zeleni čaj utvrđen je značajan porast osećaja sitosti, takođe je uočeno da imaju manju želju za konzumacijom omiljene hrane kao i da im nije toliko prijatno konzumirati dodatni zalogaj iste hrane. Na osnovu predočenih rezultata autori studije zaključili su da konzumiranje zelenog čaja rezultira duljim osećajem sitosti. Izvor:  Nutrition Journal

Zašto je ujutro dobro popiti čašu voćnog soka?

Doručak je odavno prepoznat, kako od strane stručnjaka, tako i laika, kao najvažniji dnevni obrok. Ipak da li ga se uistinu tako i tretira? Uglavnom ne. Je li Vam poznat osjećaj kada ste se ujutro probudili umorni, bezvoljni pa čak i neraspoloženi? Dobar doručak može Vam osigurati energiju potrebnu da bi izdržali ovakav dan. Redovno konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vredne nutriente. Utvrđeno je da osobe koje ne preskaču doručak s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrientima. Isto tako, brojne studije su pokazale da su osobe koje redovno konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i fizički. Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalo 16 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionisalo. Važno je naglasiti da bi doručak trebao osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrientima, stoga je vrlo važ

Sojin protein značajnije snižava non-HDL holesterol nego mlečni protein

Sposobnost sojinih proteina da snižavaju ukupni i LDL (“loši”) holesterol intenzivno se istraživala. Nova studija objavljena u  Journal of Clinical Lipidology  pokazala je da, kod pacijanata sa umereno povišenom razinom holesterola, sojini proteini snižavaju ukupni holesterol i non – HDL holesterol značajno više nego mleečni protein. Ova, randomizirana, kontrolna studija procjenivala je utjecaj netopive frakcije sojinog proteina, u usporedbi sa ukupnim mlečnim proteinima sa visokim sadržajem kalcija, na profil lipida tokom gladovanja. Takođe se utvrđivao potencijalni doprinos pojačanog lučenja žučnih kiselina i neutralnih sterola na njihovo svojstvo mienjanja lipidnog profila. U studiji su učestvovali muškarci i žene dobi između 18 i 79 godina sa povišenim holesterolom, definiranim kao razine LDL-holesterola tokom gladovanja od barem 100 mg/dl ili manje od 200 mg/dl dok ne uzimaju terapiju koja utiče na lipidni profil. Rezultati studije pokazali su da sojin protein snižava nivo

Masne kiseline za olakšavanje simptoma PMS-a

Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže esencijalne masne kiseline može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma. Studija objavljena u časopisu Reproductive Health , pokazala je da unos kapsula koje sadrže otprilike 1 g mješavine esencijalnih masnih kiselina, relzutira značajnim smanjenjem simptoma PMS-a. Prema studiji, u kojoj je učestvovalo 120 žena, prijavljeno je svega nekoliko neželjenih posledica, uglavnom blagih i najvjerojatnije rezultat osjetljivosti na mineralna ulja koje su neke sudionice uzimale kao placebo. Suplementi koje su uzimale žene u studiji sadržavale su 210 mg gama linoleinske kiseline, 175 mg oleinske kiseline, 345 mg linolne kiseline , 250 mg ostalih višestrukonezasićenih masnih kiselina te 20 mg vitamina E. Rezultati su pokazali da žene koje su 6 meseci uzimale suplemente osjetile su veće olakšanje u odnosu na žene koje su suplemente uzimale 3 meseca. 

Akupunkturom do zdravlja

Akupunktura je moćna, efikasna, uravnotežuje organizam, kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije.  “Akupunktura je danas veoma popularna zato što je prirodna, zdrava, nema štete, nema komplikacija i zato što često služi kao dopuna savremenoj medicini da pomogne tamo gde savremena medicina malo posustane ili nije u stanju da pruži baš takve mogućnosti lečenja kao što može akupunktura. Znači, njih dve zajedno, evropska odnosno zapadna medicina i akupunktura su pravo rešenje za čoveka kome treba više zdravlja,” kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije, pionir akupunkture kod nas. “Akupunktura je moćna medicina, efikasna, uravnotežuje organizam. Sam naziv znači lečenje iglama, ali to nije suština. Suština je da akupunktura uspostavlja energetsku ravnotežu, balans energije, veoma je značajna u prevenciji bo

Suvo voće - najbolja hrana za zimu

Tradicionalno konzumiranje suvog voća, koje se najviše i uobičajeno konzumira za vreme posta, trebalo bi da postane navika. Sudeći po tome šta se sve nalazi u njemu, stariji ljudi su bili očigledno mudri kada su govorili da na stolu uvek treba da stoji činijica suvog voća i orašastih plodova. Suvo voće je vrlo poželjno, jer istovremeno predstavlja izdašan izvor kalorija i različitih zaštitnih sastojaka. Spada u vrlo zdravu hranu, u kojoj su sve hranljive materije višestruko koncentrisane, dok se energetska vrednost povećava između šest i deset puta, zavisno o kojoj vrsti je reč. U našem podneblju u upotrebi su najčešće suve šljive, smokve, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, mada se sve više navikavamo i na egzotične vrste kao što su urme, ananas, banane, papaja... Vrednost suvog voća se, pre svega, ogleda u bogatstvu mineralnih materija, a naročito kalijuma i magnezijuma. Primera radi, u sto grama suvog voća prosečno ima od 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama čak 1.370. U