Пређи на главни садржај

Kod gastritisa 5 obroka dnevno

Za osobe sa gastritisom veoma je vazno kako se hrane, pa im se preporucuju tri glavna obroka,, i ako je potrebno, dve uzine.

Takodje treba da jedu polako i dobro zvacu hranu. Pozeljno je da izbegavaju hranu koja iritira sluzokozu zeluca, te samim tim provocira gorusicu, osecaj pojacanje kiseline i bol u stomaku.

Резултат слика за gastritis

"Razlicitim osobama smetaju razlicite vrste hrane, pa svaki pacjent mora sam uociti koje mu  namirnice prave probleme", kaze doktorka, navodeci da su to  najcesce:

*Napici: kakao, topla cokolada, cokoladno i punomasno mleko, caj od nane, zeleni caj, kafa s kofeinom ili bez njega, alkoholna pica, sokovi od narandze, i citrusa(limun i grejpfrut).
*Zacini: crni i crveni biber, beli luk u prahu, cili.
*Ostale namirnice: mlecni proizvodi i sirevi od punomasnog mleka, kao i oni s biberom ili ljutom paprikom, zacinjena masna mesa, (kobasica,slanina, salama, ljuta paprika,crni i beli luka, sok od paradajza i paradajz sosovi)


"S druge strane, treba da jedu voce, povrce, zitarice i mlecne proizvode  s malo mlecne masti ili one od obranog mleka. Od zitarica se preporucuju one koje s ebolje podnose, a to su hleb od celog zrna brasna, testenine od integralnog brasna i integralni pirinac.
Treba da konzumiraju posna mesa, piletinu, curetinu i ribu i zatim mahunarke, jaja, i oracaste plodove. Osobama s gastritisom savetuje se ishrana i sa malo masti, soli i secera, kao i koriscenje maslinovog ulja umesto suncokretovog". kaze dr.Aleksandra Sokic Milutinovic, dodajuci da je pozeljno konsultovati se sa nutricionistom kada je rec o detaljnom planu ishrane.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.