Пређи на главни садржај

Naučnici otkrili zbog čega je dobro da deca jedu sline iz nosića

Nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane...

Do sada ste verovatno učili svoje dete da ne sme da jede ono što iskopa iz nosa, zar ne? I verovatno ste veštinu lupkanja po ručicama kada to pokuša usavršili do maksimuma. Međutim, čini se da bi to trebalo da prestanete da radite.


Naime, nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane. Naime, Kidspot piše kako su sline iz nosa prepune dobrih bakterija koje pomažu i povoljno utiču na to da naši zubi i sluz izgrade kvalitetnu barijeru protiv loših bakterija. Oni sadrže mutaciju sline koja zube štiti od bakterija i karijesa, a naučnici koji su sproveli studiju tvrde da je ovo otkriće zaista veliko i da bi moglo odrediti budućnost proizvodnje žvakaćih guma. 
Postoje također neki dokazi da nas sluz štiti od infekcija disajnog sistema, čireva na želucu i virusa HIV-a. Austrijski profesor Fridrih Bišinger pak tvrdi kako su ljudi koji čačkaju nos i jedu sastojke koje unutra pronađu zdraviji, srećniji i sinhronizovaniji sa sosptvenim telom, piše Mirror. Takođe, dodaje kako bi trebalo da podstičemo takvo ponašanje kod dece.
“Jedenje suvih ostataka koje iskopate iz nosa odličan je način da ojačate imunitet, a s medicinske strane to ima savršenog smisla i potpuno je prirodno. Što se tiče našeg imuniteta, nos je filter kroz koji prolazi, a koji ujedno zaustavlja velik broj bakterija, a kada ta mešavina dođe u obliku bala i ostataka, njihov je učinak isti učinku nekog leka”, tvrdi Bišinger.

Izvor:yumama

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.