среда, 28. мај 2014.

Važno je piti vodu, ali na pravi način!

Baš kao što postoje i pravila za hranjenje, postoje i načini pijenja vode koji donose najviše dobrobiti našem fizičkom telu... 

Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osveštenosti, način na koji pijete vodu će ozbiljno promeniti vaš život. Za neke to znači da neće morati da trče u wc po ceo dan, neki će se rešiti masivnog podrigivanja posle jela, a neki bolnog osećaja sitosti i prenaduvenosti posle jela. Sve to može doći s malim, jednostavnim promenama..

Ajurvedski način pijenja vode je:
1. Pre svega, sednite i popijte (baš kao što biste trebali da sednete kada jedete).
2. Uzmite gutljaj, nemojte ispijati celu čašu. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.
3. Pijte vodu tokom dana. Ako progutate previše vode odjednom, vaše telo zapravo ne upija tu tečnost. Većina toga samo prođe kroz vas.
4. Temperatura vode treba najmanje da bude sobna. Toplo je uvek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gasi vaš “plamen” varenja.
5. Posle jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, vaš stomak neće imati dovoljno prostora za varenje. Zapamtite ovo pravilo: ispunite vaš želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora za procese varenja
6. Iz istog razloga, ne pijte puno vode pre ili posle obroka.
7. Pijte kada ste žedni. Žeđ je prirodni poriv koji treba poslušati. To znači da telu treba voda.
8. Što se tiče količine, mi smo svi različiti, različitih veličina sa različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primeniti na svakoga. Naravno, čudesno ljudsko telo ima sopstveni ugrađeni mrni sistem za žeđ. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušate signale žeđi i pijuckate vodu tokom dana imaćete pravu meru.
9. Vaš urin je još jedna provera da li je vaše telo dovoljno hidratizovano. Trebao bi da bude prilično bistar i boje slame. Ako je tamno žut trebate da pijete više.
10. Vaše usne su još jedan pokazatelj. Ako su suve, vjerojatno je vaše telo dehidrirano.
Pravila su vrlo jednostavna. Ali, mogu da naprave ozbiljnu promenu u načinu na koji se osećamo na dnevnoj bazi. Važno je pravilo da postanemo svesni onoga što jedemo i pijemo i da osluškujemo signale tela.


Izvor: Žena


Нема коментара:

Постави коментар