среда, 23. април 2014.

Analize i pregledi na osnovu pola i uzrasta

Bez obzira da li postoje krize ili nema,postoje kontrole i specijalistički pregledi koje se ne smeju odlagati.
Neke će obaviti vaš izabrani lekar ili čak apotker:postoje i farmacije u kojima možete da obavite merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
Ali,pregledi,oni detaljni,mogu se obaviti i u javnim zdravstvenim ustanovama.

Najvažnije analize i pregledi na osnovu pola i uzrastaod 18 do 30 godina.

Muškarci

Kontrola arterijskog pritiska: kod izabranog lekara ili u apoteci. Jednom godišnje, pod uslovima da niste kardiovaskularni bolesnik.
Analiza krvi: kompletna krvna slika,holesterol,trigliceridi,da se vide postoji li zapaljenski proces,infekcija ili pritajena nasledna bolest i utvrdi proflim masti. Jednom godišnje, ukoliko nema tegoba koje traže dodatne analize.
Androloški pregled:bar jednom u ovom periodu kako bi se blagovremeno otkrili eventualni poremećaji, pre svega varikocele( proširenje spermatičnih vena koje odvode krv iz testisa).

Žena

Analize krvi: isto kao i kod muškaraca. Obratiti pažnju na nedostatak gvožđa koje se kod devojaka javlja od početka menstrualnog ciklusa nadaje.
Ginekološki pregled sa Pap-testom: Pap-test je pregled kojim se otkrivaju promene na ćelijama grlića materice. Ukazuje i na rizik od kancera. Pregled pruža korisne informacije o hormonalnoj ravnoteži i omogućava prepoznavanje bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Radi se jednom godišnje.
Ultrazvučni pregled dojki i genitalnog aparata: radi se jednom godišnje.

Od 30 do 40 godina (uz predhodne preglede)

Muškarci i žene

Test skrivene krvi u stolici: kancer debelog creva najrašireniji je oblik tumora u ovom starosnom dobu, pa je pregled važan za otkrivanje eventualnih simptoma.

Od 40 do 50 godina (uz predhodne preglede)

Muškarci

Ehokardiogram (ultrazvuk srca): bar jednom godišnje zbog praćenja  rada srca.
Merenje hormona štitne žlezde: jednom u dve godine. pregledom se proverava kako radi tireoidea, budući da posle četrdesete metaboličke funkcije organizma počinju da se menjaju. Najčešće se pridodaje rutinsim analizama krvi.

Žene

Kontrola arterijskog krvnog pritiska: kod izabranog lekara ili u apoteci. Jednom godišnje, ukoliko ne postoje kardiovaskularna oboljenja.
Mamografija: osnovni pregled za rano otkrivanje kancera dojki,koji s ručnom, treba uraditi bar svake druge godine a i češće.

Posle 50 godine (uz predhodne preglede)

Muškarci

Urološki pregled uz ultrazvuk prostate: svake godine. Pregled obuhvata i merenje nivoa PSA (od prostatični specifični antigen) radi ranog otkrivanja cancera prostate.
Test oprerećenja srca: zbog otkrivanja eventualnih promena u krvotoku.
Ultrazvučni i doplerski pregled karotida: jednom godišnje.služi za otkrivanje aterosklerotičnih pločica i prevenciju moždanog udara.

Žene

Kompjuterizovana koštana mineralometrija: služi za dijagostikovanje osteoporoze, posebno učestale posle menopauze. Preporučuje se jednom godišnje.Нема коментара:

Постави коментар