Пређи на главни садржај

Veliki korak: Otkriven novi lek koji ubija samo ćelije raka, a ne oštećuje zdravo tkivo

Skeniranjem više od 1.000 različitih tipova molekula naučnici su uspeli da identifikuju komponentu koja doslovno “diže u vazduh”, odnosno praktično izaziva "eksploziju" ćelija najagresivnijeg raka mozga - glioblastoma multiforme (GBM).


Ćelija raka među zdravim ćelijama


Studija koja je danas objavljena u časopisu “Sel” bazirana je na testriranju miševa, tako da će biti potrebno još mnogo eksperimenata pre nego što bude započeto testiranje na ljudima.

Ukoliko se pokaže kao uspešan ovaj pristup bi, međutim, mogao da predstavlja osnovu za jedan sasvim nov način lečenja raka.

Zasad samo pet odsto pacijenata sa GBM uspeva da preživi duže od pet godina, a prosečno očekivano vreme preživljavanja je 15 meseci. Čak i uz primenu agresivnih terapija, ovaj vid raka je praktično neizlečiv, te stoga otkrivanje slabosti njegovih ćelija predstavlja suštinski važan korak u razvoju nove i efikasne terapije lekovima.
 
Komponenta koja je privukla pažnju naučnika nazvana je “Vakinol-1” i svakako ubija ćelije raka, i to na način kakav dosad nije zabeležen. Ovi molekuli, naime, isključuju sposobnost ćelije da kontroliše šta ulazi i izlazi kroz njene ćelijske zidove, tako da se ovakve ćelije na kraju bukvalno raspadaju-rasprkavaju, a ono što je značajno jeste da okolno, zdravo tkivo pritom ostaje potpuno neoštećeno. 





Izvor:Blic


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.