субота, 15. март 2014.

Kako napraviti zdraviju picu?

Pica ne mora da se svrsta u nezdravu hranu, naročito ako pažljivo biramo sastojke koje koristimo u pripremi. Pogledajte na koji način možete vaš omiljeni specijalitet da pretvorite u zdrav obrok.


Uklonite višak ulja
 
1. Povećajte količinu priloga
Ovo se pre svega odnosi na povrće, jer ono sadrži manje kalorija od mesnih prerađevina, poput kobasice. Zato povećajte količinu paradajza, luka, paprike, brokolija, koji sadrže dosta vitamina A i C i vlakana.

2. Izbegavajte punjenu koricu
Iako je pici sa koricom punjenom sirom zaista teško odoleti, probajte da izbegnete unošenje nepoželjnih masti i kalorija. Ovakvim pikantnim parčićima pice možemo uneti i do 300 kalorija više. Takođe, pice sa tanjom korom mogu imati 50 do 100 kalorija manje.

3. Koristite mocarelu
Mocarela sadrži manje masti i kalorija od ostalih sireva. Najbolje bi bilo kada biste napravili picu sa svežom mocarelom, koja sadrži manje natrijuma od prerađenih vrsta. Ukoliko baš i niste veliki obožavatelj ukusa sira, napravite picu sa sirom koji sadrži manji procenat masti.

4. Uklonite višak ulja
Ukoliko vam je pica previše masna, pustite ulje da se slije sa parčeta pice i iscedi pre nego što ga pojedete.

5. Testo s brašnom od celog zrna
Napravite picu koristeći zdravije vrste brašna, poput onog napravljenog od celog zrna pšenice.

6. Ne jedite u kasnim satima
Iako je pica najukusniji obrok za kasne sate, pokušajte da zaobiđete tu praksu. Ako se jede neposredno pre spavanja, pica može izazvati nesanicu, probleme sa varenjem i da izazove nadutost. Kako biste maksimalno uživali u zdravoj pici, jedite je bar nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Izvor:Vesti


Нема коментара:

Постави коментар