Пређи на главни садржај

Grejpfrut za zdravlje



grejp_1
Ako budete pili ovaj osvežavajući sok bez dodavanja šećera svakog jutra, ubrzo ćete osetiti kako uporni bolovi povezani s lošim varenjem nestaju. A to je tek jedan od razloga zašto treba redovno jesti grejpfrut, pišu Vesti..

Smanjuje holesterol 

Osim što deluje povoljno na varenje, ako svakog dana jedemo jedan grejpfrut, nivo „lošeg“ LDL holesterola smanjiće se za 15,5 posto, a triglicerida za 27 posto, pokazuje studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry". 

Grejpfrut crvene boje posebno je zdrav, jer ima još veću količinu antioksidanata. Ipak, imajte na umu da mogu pojačati delovanje nekih lekova, pa ukoliko ih pijete konsultujte se sa lekarom. 



Ubrzava metabolizam 

Grjp pomaže u mršavljenju. Ljudi koji pojedu pola grejpfruta pre svakog obroka, bez uvođenja bilo kakve druge promene jelovnika, izgube u proseku oko 1,5 kg tokom 12 sedmica, pokazala je studija sprovedena u Istraživačkom centru za nutricionizam i metabolizam u klinici Skrips u Kaliforniji. 

"Sastojci ovog voća pomažu u sagorevanju masnoća i stabilizovanju šećera u krvi, a regulišu i nivo insulina“, kaže dr Kristin Gerbstad, autorka knjige "Doctor's Detox Diet". Dakle, grejpfrut prirodno suzbija apetit. 

Elastičnost kože 

Grejpfrut pomaže i u elastičnosti kože. Bogat je vitaminom C, a ovaj vitamin je neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladalački izgled kože. Mnogi dermatolozi zato preporučuju da se jede jedan grejpfrut na dan.




Izvor :B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.