субота, 02. новембар 2013.

Rumunski naučnici stvorili veštačku krv

Naučnici sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, došli su do epohalnog pronalaska - stvorili su veštačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.

Rumunski stručnjaci su uspeli da stvore veštačku krv. Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi „sastav“ tela na kojima su je isprobavali, ona su krv uvek odbacivala.

Ovo je prvi put da su miševi na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dve godine veštačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posledice, piše portal 24 sata hr.


Istraživači sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, nadaju se da će veštačka krv koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva, rešiti problem nestašice krvi.

Doktor Radu Silađi Dumitresku tvrdi da će to otkriće imati uspeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

Morski crv.jpg 
„Otkriće će možda dovesti i do toga da stvorimo 'instant krv', koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u veštačku krv“, rekao je Silađi Dumitresku.


Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. godine stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.
Izvor: rts


Нема коментара:

Постави коментар