Пређи на главни садржај

Jesenje čišćenje organizma

Ako se većina ljudi pridržava samo prolećne detoksikacije organizma, jesenja detoksikacija je veoma bitna jer omogućava zdraviji ulazak u hladni period godine. 
Jesenje čišćenje organizma
Osnovna pravila za ishranu tokom jeseni su ograničenje unosa šećera, brašna, mlečnih proizvoda, alkohola što sve vodi ka smanjenju količine sluzi u organizmu. Preporučuje se ispijanje čaja od grčkog semena, jer ono otvara respiratorne puteve. Grejući začini kao što je cimet,muškatni oraščić, karanfilići podržavaju i respiratorne organe a i digestivni trakt. 

Ako želite da pristupite jesenjem čišćenju organizma možete se opredelite na primer za sokove od jesenjeg voća i povrća. Možete na primer piti voćne sokove prepodne a povrtne popodne, ali ne morate biti striktni. Naročito se preporučuje: grožđe, jabuke, rotkve, cvekla, zeleno lisnato povrće, malo citrusa. 
Ako vam presni sokovi ne prijaju možete izabrati metodu detoksikacije supama: povrće ćete vrlo kratko kuvati, blanširati i nekoliko dana jesti samo to. Možete jesti svo povrće, a uvrstite i mahunarke, kuvano koenasto povrće, tikve, neke žitarice. Ukoliko niste vegetarijanac i jedete meso i proizvode životinjskog porekla, svejedno je ovo odličan trenutak da preskočite životinjske namirnice. U lagana jela koje jedete tokom detoksikacije ne zaboravite da dodate grejuće začine kari, džindžer, cimet, muskatni oraščić, žalfija, paprika u prahu. 
Jesen je tu, pravi je momenat za detoksikaciju, znate šta treba da uradite! 



Izvor:Pharmanetwork

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.