Пређи на главни садржај

Zašto dan ne bi trebalo da započinjete kafom!

Kafa je diuretik koji izbacuje iz organizma sedam puta više tečnosti nego što je u šoljici uneto, što je sasvim dovoljan razlog da je ujutru zamenite čašom vode.
Evo zašto dan ne bi trebalo da započinjete kafom

Najčešći lekarski savet tokom leta je - unosite dovoljno tečnosti. Uprkos tome, prema istraživanjima, 70 odsto ljudi u Srbiji pije manje od 1,5 litara vode dnevno, a četvrtina stanovništva i manje od toga.

"Odmah po ustajanju naš organizam vapi za vodom", kaže dr Petar Borović, predsednik Saveza za borbu protiv pušenja. "Stanovništvo veoma greši što po ustajanju umesto da popiju vodu, odmah piju kafu. Kafa je diuretik koji izbacuje iz organizma sedam puta više tečnosti nego što je u šoljici uneto".

Da bismo bili sigurni da naše telo neće svakodnevno biti "žedno", moramo da stvorimo naviku da pijemo najmanje šest čaša vode dnevno: dve čaše od dva decilitra pre doručka, isto toliko pre ručka, i po podne.

"U vreme kada nisu velike vrućine, standardne dnevne potrebe za tečnošću su 2,8 litara", dodaje dr Borović. "Nešto tečnosti unesemo kroz hranu, voće i povrće, ali treba uneti i najmanje 1,2 litra vode. Tokom leta, potrebno je značajno povećati unos tečnosti".

Nažalost, mnogo ljudi ima poremećen mehanizam hidratacije, narušen još u detinjstvu, navikom da se detetu ujutru prvo daje hrana, pa tek onda voda. Čak i odrasli često kada su žedni ne prepoznaju taj osećaj, nego posežu za hranom. Pušači takođe imaju poremećen osećaj žeđi i često ga tumače kao potrebu za cigaretom, čak i onda kada organizam "javlja" da je žedan - pojavuje se suvoća usta, pospanost i umor, čak i glavobolja.

Kako bi bili sigurni da uzimaju dovoljno tečnosti, dovoljno je da svi urade jednostavan test - boja mokraće pokazuje da li ste pili dovoljno vode: ona ujutru može da bude blago žuta, ali ako se tokom dana unosi dovoljno vode, urin će biti gotovo bezbojan.


Izvor:Pressonline

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.