Пређи на главни садржај

Hrana kao zamena za bensedin

Savremeni način života, užurbanost i stres, mogu napraviti pravi haos u vašem centralnom nervnom sistemu, naročito ako ljudi ne brinu o sebi, ne hrane se zdravo i ne kreću se dovoljno.

Preopterećen nervni sistem obično troši najveći deo svojih sredstava pokušavajući da odbrani telo od napada, a problemi se često mogu manifestovati u obliku teskobe, panike ili stresa koji iscrpljuju vaše energetske rezerve i potencijalno čak i štete endokrinom sistemu. 

Jedan od načina da se organizam zaštiti jeste konzumiranje namirnica koje smanjuju količinu vremena i energije koju nervni sistem troši. Ovo je sedam moćnih namirnica koje mogu pomoći da umirite vaš nervni sistem: 

Surutka 
Budući da je prirodno bogata L-triptofanom i nizom lekovitih aminokiselina i hranljivih materija, surutka je izvrsna hrana za smirivanje nervnog sistema. Triptofan pomaže proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji reguliše endokrini, probavni i nervni sistem. 

Budući da je nizak nivo serotonina povezan sa anksioznošću, depresijom i drugim psihičkim problemima, uzimajući surutku možete pojačati anaboličku funkciju. Uz to, surutka je bogata L-glutaminom, neesencijalnim aminokiselinama. 

Slatki krompir 

Složeni ugljeni hidrati koji sadrže visoke nivoe vitamina A, C i B vitamina, kao slatki krompir i ostala koncentrisana hrana koja može pomoći u smirivanju živaca, eliminišu stres, pa čak i snižavaju krvni pritisak. Isto tako, slatki krompir sadrži niz hranljivih sastojaka koji hrani endokrini sistem i održava zdravim disajni, urinarni i nervni sistem. 

Banane 

Mnogi sportisti jedu banane nakon meča ili utakmice jer to voće sadrži kalijum, elektrolit koji pomaže telu da ostane hidratizirano. Banane sadrže i magnezijum, vitamin B6, i ostale hranjive materije koje potpomažu probavu i doprinose osećaju sreće i smirenosti. Jedenje banana pomaže u proizvodnji hormona serotonina i melatonina, koji regulišu raspoloženje i spavanje, pomažu opuštanju mišića i oslobađanju od stresa. 

Zeleni i biljni čaj 
Zeleni čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L- teanin koja poboljšava raspoloženje stimulišući proizvodnju alfa talasa u mozgu i pomaže pri smanjenju stresa i opuštanju. 

Tamna čokolada, kakao 

Slično kao i surutka, tamna čokolada i kakao sadrže L-triptofan, neurotransmiter odgovoran za opuštanje mozga. Takođe sadrži i magnezijum, mineral poznat po svojoj sposobnosti da smiruje nervni sistem. Milioni ljudi nisu ni svesni da pate od nedostatka magnezijuma. 

Čokolada zbog šećera i masnoća možda nije idealno rešenje, a ako je ipak konzumirate, izaberite što tamniju. Čokolada sadrži neurotransmiter poznat kao anandamid koji ima sposobnost da menja nivo dopamina u mozgu, što prouzrokuje osećaj mira i opuštenosti. Čokolada je bogata triptofanom. 

Brazilski oraščići 

Oni su najbogatiji izvor selena koji ima opuštajuće dejstvo na nervni sistem. Prema jednoj studiji, samo tri brazilska oraščića dnevno mogu znatno pomoći u popravljanju raspoloženja, postizanju smirenosti, ublažavanju teskobe i podizanju nivo energije za samo tri meseca. 

Spanać 

Da bi vaš mozak i nervni sistem funkcionisali kako treba, telu je potrebno dosta vitamina rastvorljivih u mastima koji doprinose izgradnji masnih naslaga koje štite od oštećenja nerava. 

A jedan takav vitamin je vitamin K koji možete dobiti u velikim količinama jedući - spanać. Spanać takođe pomaže u regulisanju proizvodnje hormona u nervnom sistemu, podsicanju boljeg raspoloženje, utiče na dobar san, podstiče aktivnost i smanjuje stres, piše Natural Njuz. 






Izvor:novimagazin

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.