Пређи на главни садржај

Kofein i njegove granice

Mnogima u svakodnevnoj jurnjavi više nisu dovoljni obični stimulansi poput kafe. Koriste se razna sredstva sa ciljem da se poveća nivo koncentracije. Međutim, to je uglavnom utopija.


Mesc dana odmaranja, a zatim pet neprospavanih noći uoči ispita – to je taktika mnogih studenata. Gorivo za kampanjsko učenje najčešće je kafa, jer kofein bistri um i održava budnost. Mnogi idu i korak dalje i posežu za kofeinskim tabletama, energetskim pićima pa i medikamentima. U pitanju je takozvani doping za mozak. 

„Radi se o psihoaktivnim supstancama koje utiču na mozak kako bi pospešile koncentraciju. Ove stvari nisu u slobodnoj prodaji“, objašnjaka Klaus Lib, direktor Psihijatrijske klinike u Majncu. 

Ova institucija nedavno je sprovela studiju na ovu temu. OKo 2.600 studenata je odgovaralo na pitanje da li i koliko često uzimaju supstance za povećanje koncentracije. 

„Svaki peti student je u poslednjoj godini najmanje jednom posegnuo za tabeltama kofeina, amfetamina ili ritalina“, priča Lib. 

On veruje da su rezultati realni pošto je ispitivanje sprovedeno anonimno. 

Tablete kofeina kupuju se u apoteci bez recepta. Za ritalin je, međutim, recept neophodan pošto se ovaj lek daje osobama sa hiperkinetičkim poremećajem koji odlikuju nemogućnost koncentracije, nepredvidivo ponašanje i hiperaktivnost. Ritalin povećava nivoe dopamina, supstance poznate kao „hormon sreće“. 

Reakcije na psihoaktivne stvari, pa čak i na kofein – vrlo su različite. 

„Osobe koje uzimaju veću količinu ovih lekova često precenjuju svoje mogućnosti“, kaže Tim Fajfer, psiholog iz Minhena. 

Nakon skoka koncentracije, neminovno dolazi pad. Tada se ponovo poteže za stimulansima i to je začarni krug. 

Istraživanja pokazuju da „guarana efekat“ često ne donosi više koncentracije, ali izaziva impulsivno reagovanje. Ako se zadržimo na primeru studenata i ispita, moguće je da će oni pod uticajem psihoaktivnih supstanci brzo i neodmereno odgovarati na ispitna pitanja. 

„Ukoliko imate zadatak da zapamtite što više brojeva u nizu ili igrate igru pamćenja – onda ćete verovatno uz pomoć ovih supstanci imati nešto bolje rezultate. Međutim, kada su zadaci kompleksniji, ova sredstva mogu delovati kontraproduktivno“, tvrdi Stefan Šlejm, profesor neurofilozofije na Univerzitetu u MInhenu. 

On podseća kako zaboravljanje ima i važnu prirodnu ulogu. 

“Naš mozak nije aparat koji jednostavno pamti sve informacije, nego je njegova funkcija i zaboravljanje nevažnog”, kaže Šlejm. 

Šlejm takođe naglašava da se ljudi već vekovima zanose idejama veće koncentracije uz manje sna, ali da čarobni štapić još nije otkriven.




AUTORI: GUDRUN HEISE/NEMANJA RUJEVIĆ/UREDNIK: NENAD KREIZER

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.