Пређи на главни садржај

Brzi a zdravi recepti

Čorba od koprive

Napravite bogatu prolećnu čorbu sa koprivom umesto zelja,spanaća ili blitve. Na molo ulja izdinstajte naseckan crni,beli,mladi luk i praziluk, dodajte strugani ili seckani krompir, šargarepu i belu zelen, pa kad sve omekša prospite sa malo brašna i aleve paprike, nalite i kad provri, dodajte što više lišća koprive.





Salata šefa kuhinje

Moderne salate, kakve se služe u vrhunskim restoranima, obavezno sadrže maslačak. Obično se premeštaju zelena, crvena salata i maslačak. Takva salata može da se začini uljem i sokom od limuna ili sirćetom, a može da joj se doda i preliv na bazi majoneza ili pavleke.

Laki tarator

Probajte da napravite tarator tako što ćete promešati jedan iseckani svež krastavac i, umesto belog luka, čitavu jednu vezu sremuša. Za jelo su dobri listovi i peteljke,pa iseckajte sve na tanka rezanca, promešajte, dodajte kiselo mleko, jogurt ili pavlaku, šta inače stavljate, i dobićete tarator veoma blagog ukusa. Nutricionisti savetuju da nikada ne solite krastavac za salatu.

Šumski ajmokac

Probajte dobri stari ajmokac na drugačiji način. Skuvajte pravu domaću supu od celog pileta, koke ili samo grudi sa kostima, meso izvadite i iščijajte ga na rezanca. Na ulju propržite brašno, nalijte sa malo supe, začinite seckanom potočarkom i dodajte meso da kratko prokuva.


Коментари

  1. Vesna, ovo je super, samo nedostaju sličice, npr. potočarke, da još više "podignu" tekst.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala,pa videću da stavim neku sliku, inače to su prepisani recepti i nije mi palo napamet da ubacim i sliku...

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.