Пређи на главни садржај

Kombuha


Kombuha je japanska čajna pečurka sastavljena od želatoidne membrane u obliku diska. Živi u hranljivom rastvoru zelenog i crnog čaja i šećera. Za vreme procesa fermentacije, gljiva deluje različitim kompleksnim reakcijama i stvara mlečnu i glukoronsku kiselinu, vitamine C i B, aminokiseline i antibiotske sastojke koji joj daju lekovito svojstvo, blagotvorno za čovečiji organizam.


Kombuha je zdrav napitak i prirodan lek, veoma cenjen na Dalekom Istoku već više od 2500 hiljade godina – Zen mudraci su ga koristili kao životni eliksir koji dovodi u ravnotežu energij duha i tela. Dostizali su neverovatnu dugovečnost, a pri tom zadržavali dobro zdravlje i mladalački izgled. Širom sveta poznati Zen borci, Samuraji, pili su ovaj napitak za povećanje životne energije pred ulazak u borbu.

Kombuha napitak

Priprema 

Ovo je ne samo izvrstan lek, već i izuzetno ukusan napitak. Kao osnovni napitak može da se koristi u toku celog dana. Neko se ograniči na 1-2 čaše dnevno, ali i to ima pozitivno dejstvo. Za vreme dojenja potrebno je da se majke posavetuju sa stručnjakom o tome da li da koriste kombuhu i na koji način.
Napitak se priprema na sledeći način. U jedan litar skoro proključale vode sipati 1,5 kašičicu mešavine crnog i zelenog čaja, poklopiti i ostaviti na toplom mestu jedan sat. Procediti čaj, dodati 5 kašika šećera i kada se dovoljno ohladi sipati u teglu dva prsta do vrha da bi gljiva imala dovoljno kontakta
sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u dva litra ovog čaja sa šećerom sipati i 0,5 l gotovog kombuha napitka i odozgo staviti gljivu. Prekriti gazom i ostaviti na toplom i mestu bez sunca. U zavisnosti od temperature, sastojaka i niza drugih uslova, kombuha će biti pripremljena za jednu do dve nedelje, što se može prepoznati po prijatnom kiselkastom ukusu.

Sirće

Ako želite da dobijete veoma zdravo, ukusno i blago sirće, onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji mesec dana. Po ukusu ćete prepoznati da li je sirće gotovo. A ako želite da obogatite ukus sirćeta, dodajte različite začinske biljke (bosiljak, biber, korijander, nanu).

Savet plus

-Kod mnogih se javlja dilema da li koristiti beli šećer kod pripremanja kombuhe. Odgovor je pozitivan! Saharoza (beli šećer) se prilikom pripremanja kombuhe razgrađuje na proste šećere glukozu i fruktozu, uz pomoć enzima invertaze.
- Za pripremanje kombuha napitka zamena belog šećera smeđim ne bi bila od koristi zbog male razlike u sastavu. Upotreba meda mogla bi biti čak i opasna, zbog mogućeg poremećaja u sastavu bakterija i kvasaca.

PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE

PXD ekstrakt od kombuhe je potpuno prirodan proizvod dobijen pravilnom fermentacijom kombuha tečnosti, primenom posebne opreme i pod specifičnim fizičko–hemijskim uslovima. U ovom procesu, ekstrahuju se najvažniji sastojci fermentacije kombuha tečnosti, odstranjuje se voda, višak sirćetne kiseline i svi aktivni mikroorganizmi. Na taj način se dobija stabilizovan preparat sa dugim rokom upotrebe i konstantnim prijatnim ukusom. Dejstvo ekstrakta kombuhe je 10 puta jače i isto toliko brže od samog kombuha napitka (za 250 gr ekstrakta potrebno je oko 20 l tečnosti kombuhe), te predstavlja pravi koncentrat za zdravlje, snagu i energiju

Sastav

U svom sastavu PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE ima istinsko bogatstvo napitka kombuhe. Sadrži kiseline koje sintetizuje naša jetra: glukoronsku kiselinu, L–mlečnu kiselinu, folnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, zatim proteine, ugljene hidrate, saharozu, glukozu, fruktozu, C vitamin, vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, antibiotske materije, kao i ostatke ekstrakta čajne mešavine (koja se upotrebljava pri pripremi kombuha napitka).

Dejstvo

Najvažnija komponenta dobijenog ekstrakta jeste glukoronska kiselina koju moderna nauka još nije uspela da sintetizuje.
Zdrava jetra prirodno stvara ovu kiselinu koja ima ulogu da pročišćava krv, vezujući za sebe otpadna jedinjenja iz krvi, nastala u organizmu u procesu metabolizma kao i ona uneta spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Međutim, naša jetra najčešće ne može da luči glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo, pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih hroničnih oboljenja.Osim toga, glukoronska kiselina je i jedna od komponenti heparina koji održava nivo gustine krvi.
Zahvaljujući velikoj koncentraciji glukoronske kiseline, PXD EKSTRAKT OD KOMBUHE pročišćava krv, čime se i jetra regeneriše i relaksira. Redovnim korišćenjem ovog preparata, poboljšava se i podstiče prirodno samočišćenja organizma i oslobađanje od radioaktivnih elemenata, dolazi do jačanja imuniteta čime se smanjuje rizik od bolesti i povećava se prirodna vitalnost i energija.
Drugi važan sastojak PXD EKSTRAKTA OD KOMBUHE je L-mlečna kiselina (reguliše ćelijsko disanje), za koju je poznato da predstavlja jedno od najjačih antikancerogenih supstanci, te je ovaj preparat odličan kao prevencija protiv kancera. Reguliše pH krvi.
Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ove kiseline ima za posledicu lošu krvnu sliku.
Vitamin C organizam ne može sam da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova.
Kompleks B vitamina izuzetno dobro deluje na nervni sistem: hrani i održava mrežu nervnih vlakana, pomaže ćelijama da koriste kiseonik, redukuje depresiju i gubljenje pamćenja, odstranjuje štetne hemijske produkte iz organizma nastale kao posledica stresnih stanja. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.
Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i formiranju hormona. Pridoksin pomaže formiranje belih krvnih zrnaca važnih u borbi protiv infekcija u organizmu, te znatno doprinosi održavanju jakog imunološkog sistema. Ovaj jedinstven je proizvod za veoma kratko vreme uspešno:

Dejstvo kombuhe

  • Reguliše crevne aktivnosti (naročito tvrdokorne zatvore creva) i normalizuje crevnu mikrofloru
  • Poboljšava proces varenja i usvajanja hrane
  • Sprečava pojavu hemoroida
  • Stabilizuje krvni pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi
  • Povećava smanjene vrednosti gvožda
  • Povećava elastičnost vena i arterije
  • Jača mikrocirkulaciju u krvi (i u najsitnijim krvnim sudovima koji se nalaze npr. u očima)
  • Ublažava grčeve u mišićima
  • Uklanja pesak i otapa kamen u žuči i bubrezima (pročišćava i regeneriše bubrege, odstranjujući toksine koji se talože u njima usled raznih terapija lekovima)
  • Razbija ciste, miome i tumore
  • Reguliše funkciju prostate
  • Snižava telesnu temperaturu povišenu zbog raznih oboljenja
  • Pokazuje snažno antiseptičko dejstvo zahvaljujući prisustvu prirodnog antibiotika (efikasan u ispiranju gnojnih i inficiranih rana)
  • Čisti pluća i odstranjuje sekret iz disajnih puteva koji se javlja kod pušača, pri prehladi ili bronhitisu
  • Kosi vraća prirodnu boju i gustinu (Biotin – vitamin H pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona)
  • Zateže i pobojšava izgled kože, obnavlja sluzokožu
  • Povećava energiju sportista i ljudi izloženih fizičkim i umnim aktivnostima

Ko i kako koristi kombuhu?

Sportisti ga zovu ”energetska bomba” jer 15 min nakon uzimanja preparata organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.
Koristi se alternativno u borbi protiv kancera, hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije i kod lečenja od bolesti zavisnosti.
  • Preventivno treba uzimati 2-3 kafene kašikice ekstrakta dnevno
  • Kod težih bolesti 3 supene kašike dnevno
  • Kod karcinoma: jedna teglica (250 gr) dnevno
Preporučljivo je da se ne unosi tečnost 30 min pre uzimanja ekstrakta, a 30 min nakon uzimanja preparata obavezno popiti 2 čaše vode radi brže detoksikacje organizma. Prilikom konzumiranja ekstrakt zadržati 2–3 min u ustima pre nego što se proguta.
Ekstrakt kombuhe ima širok spektar delovanja pa ga mogu upotrebljavati i deca i odrasli, od beba do najstarijih osoba, zdravi i bolesni, bez obzira da li su pod nekom terapijom ili koriste lekove.
Zbog prisustva šećera (glukoze i fruktoze) dijabetičari ne bi trebalo da ga koriste (mada su noviji rezultati pokazali veoma povoljan uticaj ovog ekstrakta na pojedine osobe obolele od dijabetesa). Diajbetičarima se preporučuje sledeći način upotrebe: 1 kafenu kašičicu ekstrakta rastvoriti u 2 dl hladne vode i piti u toku dana. Sa opadanjem nivoa šećera, povećavati dozu.


Izvor vesti: Astma.rs

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.