петак, 21. децембар 2012.

Šta se sve krije u našem pupkuNa ovom mestu lako se nakupljaju znoj i prljavština, ali studija pokazuje da se u njemu nalazi i mnogo više nego što se mislili.

pupak, znoj, prljavština, bakterije

Američki naučnici otkrili su da se u pupku svakog od nas krije bar 57 različitih vrsta bakterija, a do rezultata su došli posle analizr brisa pupka 66 muškaraca i žena. Nakon analiza rezultati su objavljeni na internetu kako bi svi zainteresovani mogli da ih vide.

- Bio je to zabavan način da dopremo do javnosti i naučimo nešto novo o ekologiji i evoluciji u svakodnevnom životu - rekao je vođa studije sa Univerziteta u Severnoj Karolini Rob Den.

Pupak je manje izložen prljavštini, ali se i manje pere od ostalih delova tela. Nakon što su naučnici izolovali DNK ispitanika i uzorke, zaključili su da se u pupku može naći i do 2.368 vrsta bakterija.

Većina njih je različita, a samo je oko osam zajedničko kod svakog pojedinca. Naučnici kažu da je istraživanje svakako premašilo njihova očekivanja o broju bakterija koje se nalaze na ovom delu tela i odaju da neke od njih imaju pozitivnu ulogu jer sprečavaju probleme kao što su, recimo, gljivice.
Izvor:Kurir

Нема коментара:

Постави коментар