субота, 29. децембар 2012.

Kako izlečiti žuljeve na prirodan način

Svako od nas je bar jednom u životu imao žulj. Ne zna se od čega više patimo: od samog žulja ili zbog njegovog ružnog izgleda. Žuljeve dobijamo noseći nove ili neudobne cipele, kao i radeći bez rukavica.

Ako imate žulj nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može lako da se inficira! Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne redovno ga čistite dok u potpunosti ne zaceli. Nekoliko praktičnih saveta će vam pomoći da zaustavite bol, pospešite zaceljivanje kože i sprečite moguću infekciju..... 
Žuljeve možete sprečiti tako što ćete nositi udobnu, odgovarajuću obuću i čiste čarape. Poznato je da tesna obuća ili cipele s visokim petama povećavaju rizik od nastanka žuljeva. 

Žuljevi se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zato ako se često znojite (na primer, tokom sportskih aktivnosti) češće menjajte čarape.... 

Biljkama protiv žuljeva 
1. Aloja vera
Sok biljke aloje vere je odličan prirodan lek za žuljeve.
Aloe vera barbadensis je biljka koju možete lako nabaviti čak i gajiti u svojoj kući (toliko je lekovita da se to svakako isplati!). Aloja vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zaceljivanja rana, opekotina, posekotina i žuljeva. Kada otkinete komadić aloja vere, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloje vere. Možete napraviti i svoj "aloja vera gel". Nekoliko komadića aloja vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloja vera gel je gotov! (Držite ga u frižideru). 

Za dugoročno korišćenje pripremite ulje od aloja vere na sledeći način: Otkinite nekoliko listova aloja vere, naseckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove maslinovim uljem. .. Ostavite da odstoji 60 dana, a zatim procedite. Ulje držite dobro zatvoreno u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za lečenje opekotina, posekotina, kožnog osipa i žuljeva. 

2. Žutika (Berberis vulgaris, šimširika, žuti šipak)
Ako se vaš žulj inficirao, koristite žutiku.
Žutika je poznata zbog svojih lekovitih svojstava već hiljadama godina. Drevni Egipćani su ju koristili za prevenciju mnogih zarazni bolesti, na primer kuge. Danas je poznato da žutika ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tinktura ili sok ove biljke se primenjuje lokalno, direktno na žulj. Biljka je vrlo moćna, zbog toga ju koristite u malim količinama. 

3. Kantarion
Kantarion je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva. Kantarion ili Gospina trava je jako cenjena u narodu, jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) dejstvo. Lekovitost kantariona je širokog opsega, a njegovo ulje posebno je poznato i cenjeno. Ulje kantariona bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože. 


Izvor:B92

Нема коментара:

Постави коментар