Пређи на главни садржај

Kako izlečiti žuljeve na prirodan način

Svako od nas je bar jednom u životu imao žulj. Ne zna se od čega više patimo: od samog žulja ili zbog njegovog ružnog izgleda. Žuljeve dobijamo noseći nove ili neudobne cipele, kao i radeći bez rukavica.

Ako imate žulj nemojte pokušavati da ga probušite, jer tkivo ispod žulja može lako da se inficira! Bolje je da žulj ostavite na miru. Ako je moguće, stavite na njega zavoj. Kada žulj pukne redovno ga čistite dok u potpunosti ne zaceli. Nekoliko praktičnih saveta će vam pomoći da zaustavite bol, pospešite zaceljivanje kože i sprečite moguću infekciju..... 




Žuljeve možete sprečiti tako što ćete nositi udobnu, odgovarajuću obuću i čiste čarape. Poznato je da tesna obuća ili cipele s visokim petama povećavaju rizik od nastanka žuljeva. 

Žuljevi se češće pojavljuju na vlažnoj koži, zato ako se često znojite (na primer, tokom sportskih aktivnosti) češće menjajte čarape.... 

Biljkama protiv žuljeva 
1. Aloja vera
Sok biljke aloje vere je odličan prirodan lek za žuljeve.
Aloe vera barbadensis je biljka koju možete lako nabaviti čak i gajiti u svojoj kući (toliko je lekovita da se to svakako isplati!). Aloja vera je već odavno poznata zbog svoje čudesne sposobnosti zaceljivanja rana, opekotina, posekotina i žuljeva. Kada otkinete komadić aloja vere, počeće da curi njen sok. Pokupite ga i jednostavno namažite žulj sa sokom aloje vere. Možete napraviti i svoj "aloja vera gel". Nekoliko komadića aloja vere dobro sameljite u multipraktiku. Vaš aloja vera gel je gotov! (Držite ga u frižideru). 

Za dugoročno korišćenje pripremite ulje od aloja vere na sledeći način: Otkinite nekoliko listova aloja vere, naseckajte i stavite u staklenu flašu. Prelijte listove maslinovim uljem. .. Ostavite da odstoji 60 dana, a zatim procedite. Ulje držite dobro zatvoreno u tamnoj prostoriji. Ovo ulje se može koristiti za lečenje opekotina, posekotina, kožnog osipa i žuljeva. 

2. Žutika (Berberis vulgaris, šimširika, žuti šipak)
Ako se vaš žulj inficirao, koristite žutiku.
Žutika je poznata zbog svojih lekovitih svojstava već hiljadama godina. Drevni Egipćani su ju koristili za prevenciju mnogih zarazni bolesti, na primer kuge. Danas je poznato da žutika ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Tinktura ili sok ove biljke se primenjuje lokalno, direktno na žulj. Biljka je vrlo moćna, zbog toga ju koristite u malim količinama. 

3. Kantarion
Kantarion je još jedna biljka koja pomaže kod žuljeva. Kantarion ili Gospina trava je jako cenjena u narodu, jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) dejstvo. Lekovitost kantariona je širokog opsega, a njegovo ulje posebno je poznato i cenjeno. Ulje kantariona bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože. 


Izvor:B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.